Nieuws

Alle nieuwsitems

Risicovol spelen

18-07-18

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, maar zij krijgen tegenwoordig steeds minder de ruimte om te leren omgaan met risico’s. Dit komt onder andere door de beschermende houding van de maatschappij (ouders, scholen, overheid).  Je vindt het belangrijk dat je kind risicovol speelt en wilt hem of haar hier ook goed bij begeleiden. Hoe pak je dit aan?

lees meer

Opvoedblog juli

17-07-18

Gezellig: op vakantie met pubers. Laat het plaatje van alles samen doen los en laat iedereen genieten op zijn eigen manier. Ja, ook als je kind in de snikhete caravan of tent wil zitten met zijn/haar telefoon.

lees de blog verder

Kwetsbare ogen

17-07-18

Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen.

lees meer

Opvoedspreekuur in zomervakantie

17-07-18

In verband met de vakantie zijn er geen inloopspreekuren op de basisscholen.
Er zijn wel mogelijkheden om een afspraak met een van de opvoedadviseurs op het CJG te maken:
CJG Zuid 23 en 30 juli en 22 augustus,
CJG Oost 25 juli en 1, 8 en 15 augustus.

Een afspraak maak je via 088-0100555.

 

 

Vakantie Maatschappelijk Werk

17-07-18

Tijdens de zomervakantie vervalt een groot deel van het (inloop) spreekuur Maatschappelijk Werk en/of Echtscheidingsspreekuur in het CJG.  Hieronder zie je per locatie wanneer er geen spreekuur is.

In CJG Noord van 26 juli tot en met 23 augustus
In CJG Oost van 8 tot en met 29 augustus
In CJG Zuid van 25 juli tot en met 22 augustus

Mee& de Wering is tijdens de vakantie gewoon bereikbaar. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen via 088-0075000. (maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur)

Smakelijke Moestuinen + filmpje!

13-07-18

Geen snijbonen, radijsjes of doperwten. Peuters eten te weinig groenten: velen van hen halen de aanbevolen 75-100 gram per dag niet. Daarbij zijn veel opvoeders zich er niet van bewust dat voedingspatronen al in de vroege kinderjaren vorm krijgen. In Alkmaar ging JOGG met lokale partners zoals Natuur Gids Alkmaar en GGD Hollands Noorden hiermee aan de slag; op peuterspeelzaal de Eenhoorn en meerdere vestigingen van SKOA Kinderopvang en Kiddies werd het project Smakelijke Moestuinen gestart, zodat de kleintjes in aanraking blijven komen met groenten. Een moestuin is een flinke bak met 12 vakjes, die op een zonnige plek neergezet moet worden. De kinderen zaaien de zaadjes, verzorgen de tuinen, zien de plantjes groeien en ruiken eraan. De moestuinen voorzien vervolgens in een vast groentemoment per dag; de kleintjes oogsten en eten de groenten op. 
KLIK HIER voor het unieke promofilmpje, welke opgenomen is op locaties in Alkmaar!

Tegemoetkomingen kosten schoolgaande kinderen

13-07-18

Schoolgaande kinderen kosten geld. Als je weinig geld hebt zijn deze kosten soms te hoog. Met financiële steun zijn deze kosten makkelijker te dragen. Zo kan uw kind ook op school meedoen. Een computer bijvoorbeeld, is voor leerlingen heel belangrijk. Zij kunnen daarmee onder meer informatie opzoeken voor werkstukken en presentaties voorbereiden. Ook is er de ouderbijdrage, die belangrijk is voor de school om extra activiteiten van te organiseren. Met financiële steun van Halte Werk zijn deze kosten makkelijker te dragen en kan je kind ook op school meedoen.

Klik hier voor meer informatie

Cursus Positief Opvoeden

12-07-18

Na de zomervakantie start de cursus Positief Opvoeden. De cursus is bedoeld voor ouders/opvoeders met één of meerdere kinderen (2-12 jaar) met problemen in hun gedrag én die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding. De cursus helpt je de oorzaken van gedragsproblemen te herkennen, hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren en hoe je om kunt gaan met ongewenst gedrag.

lees meer

Mazelen in Europa

10-07-18

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen. 

lees meer

Vakantie-opvang

10-07-18

Alle schoolvakanties vrij nemen is voor veel werkende ouders lastig op te vangen met vakantiedagen. Daar bieden verschillende BSO's en Kinderopvangcentra in Alkmaar de oplossing voor. Maar ook al werk je niet, je kind vindt het misschien leuk om een aantal dagen mee te doen aan de vakantie-activiteiten. Ook tijdens de zomervakantie worden er weer allerlei leuke dingen georganiseerd. Een greep uit het aanbod:

skoa
forte
kits oonlie
kinderkamer
rollebol
kiddies
kindividu

VakantieBieb

10-07-18

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Dat scheelt weer boeken sjouwen! Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

lees meer

Voedingscentrum: wat wel of niet eten tijdens zwangerschap?

05-07-18

Gisteren in het nieuws: Het Voedingscentrum heeft de lijst aangepast met voedsel dat je tijdens de zwangerschap beter kunt laten staan. Dat vrouwen die in verwachting zijn geen rauw vlees en rauwe vis moeten eten, dat weten we al jaren. Maar in de aangepaste lijst staan een paar opvallende nieuwe producten. Zoals bijvoorbeeld tonijn uit blik. Er kan teveel kwik of dioxine in zitten en dat kan schadelijk zijn. Of kaas gemaakt van rauwe melk. Maar maak elkaar niet gek. Het moet nou ook weer niet zo zijn dat zwangere vrouwen straks helemaal niks meer durven te eten. Toch is het zeker raadzaam om eens naar de aangepaste lijst te kijken.

KLIK HIER

De CJG Nieuwsbrief juli is uit!

29-06-18

De nieuwsbrief juli van het CJG is uit! Dit keer staat deze in het teken van de zomervakantie. Veel vrije tijd, met het gezin op reis, of gewoon lekker thuis blijven, strand, zee, bos, duin, stad, museum, bewegen, misschien een vakantiebaantje, klusjes doen, noem maar op. Ook info over buitenschoolse opvang met leuke activiteiten en budgetvriendelijke uitjes. En dan, in september, gaat het weer beginnen: school! Voor sommige kinderen betekent dat de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool, of die van basisschool naar voortgezet onderwijs. Een leuke, en ook spannende periode!

lees meer

Moederliefde

28-06-18

Hoe moederliefde voelt, is met geen pen te beschrijven. Grappig genoeg is dit gevoel wel te zien op een hersenscan; een moeder die naar haar kind kijkt, vertoont dezelfde hersenactiviteit als iemand die verliefd is! In de ideale situatie – als de hormonen precies doen wat ze moeten doen – vallen moeders dus meteen in katzwijm. Ze worden op slag verliefd op dat verkreukelde wezentje, dat in hun ogen het mooiste op aarde is. Herken je helemaal niets van het bovenstaande? Maak je geen zorgen. Hoe je na de bevalling op je baby reageert is niet te voorspellen, iedere vrouw is immers anders. Waar de een op slag verliefd is, kan het bij de ander even duren voordat het moedergevoel zich aandient. 

lees meer

Op vakantie met de auto: zo hou je het leuk

28-06-18

Het begint meestal vrolijk: de auto is ingeladen en nu gaan we op weg, heerlijk op vakantie. Maar kinderen vinden een autorit vaak saai en vervelen zich al gauw, ondanks alle speeltjes, spelletjes en lekkernijen. Als het ze te lang duurt klinkt herhaaldelijk de vraag: "zijn we er al?" of, nog erger, ze gaan achterin ruzie maken... Dit levert voor de bestuurder stress op en het kan bovendien gevaarlijk zijn. Echter, er is een aantal dingen die je van tevoren kunt doen om problemen te voorkomen alsmede tips voor tijdens de reis:

Tip 1
Bereid je kind tijdig voor door hem of haar precies te vertellen wat er gaat gebeuren. Vertel dat het voor ieders veiligheid belangrijk is dat de bestuurder zich kan concentreren en niet wordt gestoord. Vertel ook hoe lang de rit zal duren en waar jullie naartoe gaan.

Tip 2
Bepaal twee of drie regels voor goed gedrag in de auto. Bijvoorbeeld: gordel om; rustig praten; handen en voeten bij je houden. Vraag je kind de regels te herhalen. Help zonodig en prijs je kind als die de regels goed kent. Herinner hem vlak voor vertrek nogmaals aan de regels. 

Tip 3
Bedenk van tevoren activiteiten voor onderweg die je kind boeien en kunnen bezighouden.

Tip 4
Zorg voor een gezellige sfeer. Praat met je kind tijdens de rit, stel vragen en wijs hem op interessante dingen. Introduceer regelmatig nieuw speelgoed of nieuwe activiteiten.

Tip 5
Tel dingen die je onderweg ziet, bijvoorbeeld alle rode auto's en doe spelletjes als ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Wissel af met boekjes en zet af en toe cd’s met verhaaltjes of liedjes op. Zing gezellig met z’n allen mee.

Tip 6
Las regelmatig pauzes in en laat kinderen dan lekker rennen en ravotten. Maak regelmatig complimenten en geef iets lekkers als de kinderen zich goed gedragen in de auto. Help hen weer op weg met een activiteit als ze ergens op zijn uitgekeken.

Tip 7
Hoe je je in de auto moet gedragen is voor jonge kinderen een (nieuwe) vaardigheid die ze moeten leren, net als jezelf aankleden. Oefen eerst met kleine autoritten. Denk eraan om goed gedrag regelmatig te prijzen, zeker in het begin.

Tip 8
Bij oudere kinderen die de regels kennen, kun je van tevoren aankondigen dat je stopt met rijden als ze zich niet goed gedragen. Wacht tot de rust is hersteld en rijdt dan pas weer verder. Soms is het niet mogelijk om storend gedrag direct te corrigeren. Bijvoorbeeld omdat het te gevaarlijk is. Als kinderen dan schreeuwen of luidruchtig zijn, kun je dat het beste negeren.

Tip 9
Probeer bij lange autoritten zo veel mogelijk een normaal dagschema aan te houden. Want hoe goed een kind ook zijn best doet, als slaap- en etenstijden verstoord raken wordt het lastig om een goed humeur te houden.

Heeft je kind last van reisziekte?

26-06-18

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Misselijk op de achterbank of met een groen gezicht op een deinende boot: reisziekte is echt geen pretje. Ook een draaimolen of een achtbaan kunnen je kind reisziek maken. Het is zomer, dus misschien staan dagjes uit en/of vakanties op de agenda. Reden te meer om eens na te gaan wat je kunt doen om reisziekte bij je kind te voorkomen of te verhelpen.

lees meer