Nieuws

Alle nieuwsitems

Sollicitatieochtend in Bibliotheek Kennemerwaard

15-08-18

Het is van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering. Helaas zijn er nog steeds 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld het vinden van werk. Voor personen die werkloos zijn en het solliciteren moeilijk vinden en niet weten wat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn, wordt er op 7 september een Sollicitatieochtend georganiseerd in bibliotheek Kennemerwaard.

lees meer

Opvoedtips

10-08-18

De perfecte opvoeder bestaat niet. Maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Toch sta je soms voor kwesties waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.
Je kind heeft materiële dingen nodig zoals kleren, eten en een veilig huis. Daarnaast hebben kinderen ook behoefte aan zorg, warmte, aandacht en aanmoediging!

lees verder

Na de zomervakantie naar de basisschool

10-08-18

We hebben lekker nog even te gaan, maar na de zomervakantie begint voor veel peuters een spannende periode: de basisschool! Dit is een heel grote stap voor een kind. En vaak geldt hetzelfde voor de ouders/opvoeders. De een zal blij zijn wanneer het kind mag starten op school terwijl de andere er enorm tegen op kan zien het kind voor het eerst naar school te moeten brengen. Met een goede voorbereiding en goede begeleiding in de eerste weken kan deze stap gemakkelijk gemaakt worden voor zowel kind als ouders/opvoeders. Klik HIER

Workshop "Een goed slaappatroon ontwikkelen"

09-08-18

Als kinderen een goed slaappatroon hebben, geniet het hele gezin hiervan. In deze workshop worden tips gegeven om je kind makkelijk naar bed te laten gaan, in bed te laten blijven, door te laten slapen en ’s ochtend niet te vroeg uit bed te laten komen. Je krijgt ook informatie over oorzaken van slaapproblemen. Met deze tips en informatie maak je een persoonlijk plan om de problemen rond het naar bed gaan en/of het slapen aan te pakken.

Voor meer informatie en om je aan te melden klik je HIER

Weerbaarheid

09-08-18

Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen, maar ook steun te zoeken. Daarvoor moet je kind zichzelf belangrijk en goed genoeg vinden. Heeft je kind (8-12 jaar) weinig zelfvertrouwen? Dan is een Weerbaarheidstraining misschien iets voor hem of haar.

lees meer

Wat te doen als je kind heimwee heeft?

07-08-18

Dikke tranen op het zomerkamp of al dagen buikpijn voor een logeerfeestje: heimwee kan de pret flink bederven. Hoe kun je een kind met heimwee helpen? Twee experts op dit gebied hebben wel wat tips voor je. KLIK HIER

JOL Alkmaar

02-08-18

De JOL organiseert ieder jaar aan het eind van de grote vakantie activiteiten voor kinderen in de basisschool leeftijd. Bijna iedere wijk in Alkmaar heeft zijn eigen JOL project. De JOL start op maandag 20 augustus en duurt tot en met vrijdag 31 augustus.

lees meer

Opvoedblog augustus

01-08-18

“Mag ik nog een ijsje?” hoor ik vandaag voor de tweede keer. Ach ja, waarom ook niet? Het is tenslotte vakantie. “Mag ik nog even buiten spelen?” Tja, de rest van de kinderen op de camping loopt ook nog te rennen over de camping. Dus van slapen komt nu toch niets, dus geef ik toe. Het is toch vakantie?

lees de blog verder

Koud of warm drinken bij hittegolf?

27-07-18

Bij warme temperaturen zoals momenteel het geval is, zijn we veelal geneigd (ijs)koude drankjes tot ons te nemen. Heerlijk verfrissend zou je denken, maar is dat wel zo? Vaak hoor je dat het juist beter is om warme of zelfs hete drankjes (bijvoorbeeld thee of koffie) te drinken. Voor allebei valt misschien iets te zeggen, maar eigenlijk doet de temperatuur van je drankje er niet zo toe.  Veel belangrijker is het om voldoende te drinken tijdens warme dagen, ook als je geen dorst hebt. 

Lees meer

Schermloze zomervakantie

25-07-18

De zomervakantie is in heel Nederland begonnen. Voor veel kinderen is het zonder school en sport zoeken naar een invulling van de dag, toch is daar gelukkig altijd nog... de telefoon. Het is heel belangrijk om aan kinderen te leren dat je ook zonder kan. Maar hoe krijg je je kinderen los van dat scherm?

lees meer

Hoe bescherm je je kind tijdens deze hittegolf?

24-07-18

De temperaturen kunnen deze week oplopen tot boven de 30 graden. Met dit warme weer is het belangrijk om extra goed op je kind te letten, want vooral baby’s en jonge kinderen lopen extra veel risico.
Het lichaam van kinderen reageert namelijk anders dan het lichaam van volwassenen, waardoor zij meer kans hebben op gezondheidsklachten. Maar hoe bescherm je je kind tegen uitdroging of oververhitting? Bekijk hier 4 tips

Risicovol spelen

18-07-18

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, maar zij krijgen tegenwoordig steeds minder de ruimte om te leren omgaan met risico’s. Dit komt onder andere door de beschermende houding van de maatschappij (ouders, scholen, overheid).  Je vindt het belangrijk dat je kind risicovol speelt en wilt hem of haar hier ook goed bij begeleiden. Hoe pak je dit aan?

lees meer

Opvoedblog juli

17-07-18

Gezellig: op vakantie met pubers. Laat het plaatje van alles samen doen los en laat iedereen genieten op zijn eigen manier. Ja, ook als je kind in de snikhete caravan of tent wil zitten met zijn/haar telefoon.

lees de blog verder

Kwetsbare ogen

17-07-18

Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen.

lees meer

Opvoedspreekuur in zomervakantie

17-07-18

In verband met de vakantie zijn er geen inloopspreekuren op de basisscholen.
Er zijn wel mogelijkheden om een afspraak met een van de opvoedadviseurs op het CJG te maken:
CJG Zuid 23, 25 en 30 juli en 22 augustus,
CJG Oost 25 juli en 1, 8 en 15 augustus.

Een afspraak maak je via 088-0100555.

 

 

Vakantie Maatschappelijk Werk

17-07-18

Tijdens de zomervakantie vervalt een groot deel van het (inloop) spreekuur Maatschappelijk Werk en/of Echtscheidingsspreekuur in het CJG.  Hieronder zie je per locatie wanneer er geen spreekuur is.

In CJG Noord van 26 juli tot en met 23 augustus
In CJG Oost van 8 tot en met 29 augustus
In CJG Zuid van 25 juli tot en met 22 augustus

Mee& de Wering is tijdens de vakantie gewoon bereikbaar. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen via 088-0075000. (maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur)