Nieuws

Alle nieuwsitems

Vakantiebaantje!

22-05-18

De zomervakantie komt eraan! Misschien heb je geen vakantieplannen? Of wil je sparen zodat je een leuk zakcentje hebt voor je vakantie, een nieuw mobieltje of een nieuwe outfit? Wellicht is een vakantiebaantje iets voor jou! En werken tijdens de schoolvakanties mag je al vanaf je 13e! Uiteraard zijn er wel verschillende regels aan gebonden, zoals de werktijden en het soort werk dat je mag doen afhankelijk van je leeftijd. Maar ook als je jonger bent dan 13 mag je een vakantiecentje verdienen: zo kun je honden gaan uitlaten, auto’s wassen, folders rondbrengen, of boodschappen doen voor mensen. Een leuke manier om toch wat geld te verdienen in de vakanties (of buiten schooltijd). 

lees meer

Geslaagde opening expositie KinderKamerKunst

22-05-18

Donderdag 17 mei was het zover: de feestelijke opening van de expositie KinderKamerKunst met als thema “Natuur & Afval (recyclen)”,  bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aan de Merwedestraat in Alkmaar!
Geïnspireerd door dit thema hebben de kinderen van kinderdagverblijf De Kinderkamer werkelijk schitterende en unieke kunstwerken gemaakt, waarbij zij onder andere gebruik hebben gemaakt van allerhande afval en rommel dat zij rondom het dagverblijf hebben gevonden. Na de spannende onthulling van hun werkstukken konden zij al het moois met elkaar bewonderen en aan de trotse ouders laten zien, onder het genot van gezonde drankjes en heerlijke hapjes!
Speciale gast was Wim van Veen van NME Alkmaar (natuur- en milieu educatie), die de kinderen op enthousiaste wijze vertelde hoe ze bepaalde materialen en spulletjes kunnen hergebruiken, zoals bijvoorbeeld je oude spijkerjasje of -broek: je kunt daar heel leuke tasjes of etuitjes van maken en daar liet Wim een paar exemplaren van zien. Hij gaf de kunstenaars in de dop dan ook mee: "Denk na vóórdat je iets weggooit; is hier iets anders van te maken of kan ik het op een andere manier hergebruiken?".
De kunstwerkjes “Natuur & Afval” blijven nog lange tijd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in de Merwedestraat in Alkmaar Oost te zien, dus kom gerust eens kijken. Je bent altijd welkom.

Gewijzigde locatie festival "Alkmaarse Jongeren Centraal"!

17-05-18

Betrokken en passievolle organisaties die als doel hebben de jongeren (14-24 jaar) van Alkmaar sterker en zelfstandiger te maken organiseren op zaterdag 2 juni  het festival 'Alkmaarse Jongeren Centraal'. Scroll voor meer info naar beneden en bekijk het eerdere nieuws-item hierover van 3 april!
Let op, de locatie is gewijzigd! Het wordt: Outdoorpark Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 4, 1823DL Alkmaar. Tijd: 11.00-18.00 uur.

.

Borstvoeding en Ramadan

16-05-18

Ben je Moslima en geef je borstvoeding? Dan vraag je je misschien af hoe je dit zo goed mogelijk kunt combineren tijdens het vasten in de Ramadan. Hier zijn enkele tips van het Kenniscentrum Borstvoeding:

  • Laat je kindje als het donker is en jij ook mag drinken, zo veel mogelijk aan de borst drinken. Het kan zijn dat hij/zij dan overdag minder vaak wil drinken.
  • Kolf  's nachts wat extra moedermelk en geef dit overdag aan je kindje.
  • Is je kindje ouder dan zes maanden en krijgt hij/zij ook vaste voeding? Dan kun je hem overdag vaste voeding geven.
  • Wanneer je kunstvoeding aan je kindje geeft, kan je melkproductie achteruit gaan.
  • 's Nachts veel drinken is goed. Drink naast thee ook water en vruchten- of groentesap. Dit is goed voor de variatie.
  • Let op de concentratie van je eigen urine. Is urine donker en/of ruikt het sterk? Dan krijg je te weinig vocht binnen.
  • Luister naar je eigen lichaam en kijk goed naar je kindje. Als je denkt dat het vasten slecht is voor jouw gezondheid of dat van je kindje, bespreek dit met je arts en/of iemand die veel van de Islam afweet.
  • Twijfel je of je kindje genoeg melk krijgt? Kom naar ons inloopspreekuur en laat je kindje wegen.

StadskidsAlkmaar : altijd wat leuks te doen!

15-05-18

StadskidsAlkmaar is een website vol activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar, die veelal georganiseerd worden op en vanuit de Alkmaarse Brede Scholen. De kinderactiviteiten dragen bij aan de brede ontwikkelingskansen van kinderen. Sport, creatief, theater, dans, muziek, de natuur, techniek, digitaal en nog veel meer leuks om te doen, alles naar leeftijdsgroep ingedeeld. Ook kun je op de site informatie vinden over de verschillende wijken in Alkmaar, bijvoorbeeld welke voorzieningen er zijn en wat het naschoolse aanbod er is.

KLIK HIER

 

Financiële opvoeding - nieuwsbrief mei

15-05-18

Onze nieuwsbrief staat deze keer in het teken van de financiële opvoeding. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld het later financieel beter doen. Vooral tussen 6 en 12 jaar wordt hiervoor de basis gelegd
En we moeten er ook rekening mee houden dat de tijden veranderen. Zo willen kinderen bijvoorbeeld steeds jonger een eigen mobieltje. Hoe ga je daar mee om? En zakgeld, wanneer begin je daarmee, hoeveel geef je? Je kind leren sparen; hoe pak je dat aan? Maar ook: wat te doen bij financiële nood?

lees de nieuwsbrief

 

 

 

Alkmaar Pride

15-05-18

Alkmaar Pride wordt jaarlijks georganiseerd om de acceptatie en integratie van transgenders, lesbische-, homo- en biseksuele inwoners in Alkmaar en omstreken te vergroten.

lees meer

Tips examentijd

14-05-18

De examens van de middelbare scholen zijn begonnen en daarmee is er een spannende tijd voor je kind aangebroken. Hoe kun je je kind steunen tijdens deze stressvolle periode?

lees meer

Groente in CJG

01-05-18

Groente is gezond en lekker. Het CJG wil kinderen daarom graag leren dat groente bij de dagelijkse maaltijd hoort. In de wachtkamer van CJG Oost staan, na het succes van vorig jaar, weer groenteplantjes. Hier kunnen kinderen zien hoe groente groeit. Het CJG wil kinderen ook groente laten proeven. Omdat de oogst van de groenteplantjes nog even op zich laat wachten, is het CJG op zoek gegaan naar een sponsor. En die is gevonden! Lidl levert van 23 april tot en met 11 juni elke week drie soorten snackgroente om uit te delen aan kinderen die een bezoek brengen aan een van de locaties van het CJG in Alkmaar. 

Kindervakantieweken Humanitas

23-04-18

Humanitas organiseert in juli en augustus vakantieweken voor kinderen (6-12 jaar) die om sociale, medische en/of financiële redenen op geen enkele andere manier op vakantie gaan. Goed geschoolde, enthousiaste vrijwilligers doen de voorbereiding en begeleiding van de groepsweek, zodat er volop positieve momenten en spannende activiteiten zijn.

lees meer

Landelijke Dag tegen Pesten 19 april

16-04-18

In Nederland wordt een op de vijf kinderen gepest. Het kan dus zijn dat jouw kind gepest wordt, of dat jouw kind de pester is. Ook zijn er veel kinderen als meeloper betrokken bij het pesten. Kinderen die worden gepest krijgen vaak last van klachten zoals slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn en bedplassen. Wat kun je als ouder doen?

Lees meer

VakantieFUN voor kinderen met een zorgindicatie

10-04-18

Het is voor ouders/verzorgers vaak een uitdaging om zes weken zomervakantie te organiseren voor hun kinderen. Deze uitdaging is nog groter voor een kind met een zorgindicatie in het GGZ-spectrum. Er zijn weinig alternatieven voor deze kinderen in de vakantie. Maar er is goed nieuws!
Sport-Z organiseert wegens groot succes wederom het actieve en creatieve vakantieprogramma ‘VakantieFUN’ voor kinderen met een zorgindicatie in het GGZ-spectrum (autisme, ADHD, etc.) en zal dat nog zeker 3 jaar blijven doen! Voor meer info en aanmelden, klik HIER

Vernieuwde website Autisme regio Noord-Holland

06-04-18

De website over autisme in de regio Noord-Holland: www.autismenh.nl is vernieuwd!

Op de website vinden bezoekers informatie over autisme en welke behandelingen en hulp er beschikbaar zijn. De informatie is ingedeeld in vier verschillende leeftijdscategorieën en bedoeld voor mensen met autisme, ouders, mantelzorgers en betrokkenen. Met deze website worden de eerste vragen over autisme beantwoord!

Klik HIER

Kids&Koffie

04-04-18

Het Woensdagochtendcafé is voor ouders/verzorgers en kinderen van 0-4 jaar. Ouders kunnen andere opvoeders ontmoeten en ervaringen delen en/of een kopje koffie drinken terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Het Woensdagochtendcafé is elke tweede woensdag van de maand geopend van 10.00-11.30 uur in wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10. Data: 11 april, 9 mei en 13 juni.

Alkmaarse Jongeren Centraal

03-04-18

Betrokken en passievolle organisaties die als doel hebben de jongeren van Alkmaar sterker en zelfstandiger te maken organiseren op 2 juni  het festival 'Alkmaarse Jongeren Centraal'.
Let op, de locatie is gewijzigd! Het wordt: Outdoorpark Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 4, 1823DL Alkmaar. Tijd: 11.00-18.00 uur.

Jongeren (14-24 jaar) gratis entree, overige bezoekers € 10.

Organisaties die betrokken zijn bij de organisatie van dit leerzame festival:
- Straatgeluid biedt huiskamer aan kinderen en jongeren
- Turn-Over helpt jongeren aan een dagritme terug naar school en of werk met gebruik van de Rugby sport.
- STOER biedt leerwerk plaatsen aan en een gezellige plek voor een hapje en een drankje
- RMC Alkmaar helpt jongeren zonder startkwalificatie weer terug naar school en of werk.
- Vrienden van Stichting Maria Magdalena biedt totale ondersteuning aan jongeren die een sterke wil hebben om zelfstandig en zelfredzaam te worden.
- MEE & de Wering biedt ondersteuning en trainingen aan gezinnen en jongeren.
- OVVAnimo biedt een kinderen en jongeren voetbal training waarbij iedereen gelijk is
- dnoDoen biedt daklozen onderdak en mogelijkheden om weer zelfstandig en zelfredzaam te worden.
- Heine Bewindvoering biedt financiële ondersteuning zoals Bewindvoering, budget coaching etc.
- Kopzorg biedt totale ondersteuning aan voor jongeren met autisme.
- Voor werk naar Werk biedt begeleiding aan jongeren naar werk zowel voor de jongeren als voor de werkgevers.

lees meer

Luisteren naar Autisme

28-03-18

Van 31 maart tot en met 7 april vindt de Autismeweek 2018 plaats. Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de ontwikkeling van kinderen met autisme anders verloopt. Kinderen met autisme vinden het vaak moeilijk om contact te maken en te communiceren. Als een kind autisme heeft, is het belangrijk dat het kind en het gezin goede ondersteuning krijgen.

lees meer