Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • hospiteren op 3,5 uur reistijd
  Oudste gaat deze zomer het huis uit, studeren aan de andere kant van het land, op 3,5 uur reistijd (OV). Het vinden van een kamer in die studentenstad gaat middels hospiteren.
 • MBO-ers zijn studenten
  'What's in a name', zou je zeggen. Maar ik begrijp JOB helemaal als zij ernaar streven dat MBO-ers voortaan studenten worden genoemd.
 • Kamerhuur Wageningen
  Zijn er mensen bekend met de kamerhuur in Wageningen? Twee belangrijke vragen m.b.t. kamerhuur voor oudste.
 • Zoon (18) is eenzaam
  Mijn nu 18-jarige zoon voelt zich ontzettend eenzaam. Er is nogal wat met hem aan de hand, zo heeft hij een fysieke beperking waardoor hij bijvoorbeeld niet kan fietsen, klimmen etc.
 • Sterilisatie afgewezen
  Hoi ik ben Anna ben 22 jaar