Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • financien 18-jarige scholier
  Hoi allemaal ik heb een vraag.
 • Bang voor vrienden van zoon
  Hallo allemaal, ik heb al een paar topics hierover geopend. Ik weet me geen raad.
 • Genderdysforie
  Van de week vertelde mijn zoon (20) dat hij transgendergevoelens heeft. Dit is plots opgekomen toen hij merkte dat hij met enige jaloezie naar vrouwen keek.
 • 21 Diner
  Bij ons thuis is iedereen de 25 ruimschoots gepasseerd zonder 21-diner. In de weekendbijlage van Trouw las ik een paar impressies van deze ingevlogen feestdag.
 • Vreemd gedrag
  Pff... dit is m'n eerste post en ik moet best even een drempel over. Maar ik vind het toch fijn dat ik het hier op tafel kan leggen.