Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • De jongeren
  Nog geen draadje hier over de nieuwe plannen voor de studiefinanciering? Verhoging van de rente, met als argument dat je er toch 35 jaar over mag doen om het terug te betalen.
 • liften
  Mijn zoon is net een paar weken uit huis. Nu vertelt hij me dat hij de herfstvakantie meedoet aan een lift wedstrijd - hitch hiking (ik dacht nog iets met wandelen in de bergen).
 • Afzakbroek
  Mijn zoon van 19 heeft al een tijd lang zijn broek laag zitten. Dit blijkt onder de jongeren stoer te zijn. Een afzakbroek en een peukje er bij, hij rookt sinds 3 maanden.
 • Mijn zoon lijkt interesse te hebben in XTC
  Beste mensen,
 • Bezorgde ouders - Stel je vragen over drugs
  Dag lieve bezorgde ouders die de moeite nemen om het internet af te struinen naar advies voor hun kroost.