Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Wat nu? Dochter van 17 wil niet meer naar andere ouder
  Mijn dochter van 17 jaar wil al jaren niet bij haar papa wonen( co ouderschap) Ik push haar daar wel in omdat ik het belangrijk vond dat ze naar bijde ouders gaat.
 • verplicht sparen of kostgeld?
  Wij (ouders van dochter van 22) zijn het niet eens over kostgeld vragen of verplicht sparen.
 • Zoon en vriendin slapen altijd samen
  Mijn thuiswonende zoon van 21 heeft ruim 3 maanden geen werk gehad en het is er letterlijk ingeslopen dat hij elke nacht samen met zijn vriendin slaapt. Bij ons of bij haar.
 • Kamer gezocht in Eindhoven
  Er was hier al een draadje over een meisje dat een kamer zocht in Wageningen. Ik was daar even bij aangesloten, maar kreeg de tip een eigen draadje te starten (bedankt Ella67!).
 • Gedragsproblemen zoon van 20
  Ik neem aan dat gedragsproblemen vaak een oorzaak hebben in het verleden, maar wil eerst de huidige situatie schetsen..