Ouderschap

Je komt ongeacht de situatie dingen tegen waar iedere vader of moeder mee te maken krijgen. Of je nu een baby, peuter, puber in huis hebt, of ouder bent van een adoptie- of pleegkind.

Je relatie verandert

De relatie tussen jullie verandert: je gaat samen opvoeden. Je sociale leven verandert. Misschien willen jullie nog een kind of zoek je juist meer tijd voor jezelf. Als alleenstaande ouder deel je je leven vanaf nu met je kind.

Verantwoordelijkheid

Iedere ouder wil in ieder geval zijn kind beschermen. Je hebt de verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je je wel eens onzeker voelt, of je nu voor het eerst ouder bent of al een volgend kind hebt. Die onzekerheid kan in sommige situaties omslaan in een schuldgevoel. Bijvoorbeeld als je het opvoeden moeilijk kunt combineren met werk of als je in scheiding ligt.

Zorgen om je kind

Het is normaal dat je je zorgen maakt om je kind. Misschien heb jij wel extra zorgen omdat je een zorgintensief kind hebt. Of is er sprake van geldzorgen of huiselijk geweld. Je wilt in elk geval een veilig thuis voor je kind. Weet dat je er als ouder niet alleen voor staat. Je kunt op deze website een hoop informatie vinden. Heb je meer vragen? Ga dan naar het Centrum voor Jeugd en Gezin(CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • telefoon afpakken? of niet......
  hallo mijn zoon heeft iets heel erg fouts gedaan (15 jaar) kan ik zijn telefoon afpakken aangezien hij meteen emotione word en iets zegt over snapchat reeks ofzo en zijn leven zo verpest
 • Veilig Thuis, hulp vol.2
  Op 24 november 2017 heb ik ambulance gebeld. Onze 2 jagige meisje heeft tussen spullen een potje in handen gekrijgen.
 • geen gezelligheid aan tafel
  Ik ben een alleenstaande ouder van 2 leuke jongens van 9 en 11 jaar. Ik heb ze de hele week, 24/7. Het probleem begint rond etenstijd.
 • 'Slechte' gedachtes
  Hebben jullie ook wel eens 'verboden' gevoelens/gedachtes9 als ouders, als je er soms even helemaal doorheen zit?
 • Allerbeste herinnering ooit
  Iets positiefs op deze plek, naast al die vuilspuierij. Mijn meest dierbare moment is het eerste lachje van mijn oudste zoon.