Peuter

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd!

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Je peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

De grote, wijde wereld in

Alles is spannend voor je peuter. Je kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder, en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd, en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat je peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert je kind ook samen spelen en fantaseren, en om op een potje te plassen en te poepen. Je kind wordt groot!

Je peuter krijgt een eigen willetje

Langzamerhand ga je merken dat je peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen, en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen, en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Tips en adviezen

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken. Hier lees je alles over de ontwikkeling van je peuter. Blijf je vragen houden? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin(CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Wet lung en ontwikkeling
  Hallo allemaal, ik zal zorgen dat dit verhaal niet te langdradig wordt. Ik heb een dochtertje van bijna 15 maanden oud.
 • Zoon van bijna 3 praat niet
  Hoi iedereen op dit forum. Ik ben een vader van 3 kinderen, en ik maak mij zorgen over mijn zoontje.
 • Oma
  Graag advies en/of tips
 • Wisselen van kinderdagverblijf?
  Onze jongste zoon van 15 maanden is een paar weken geleden gestart bij de kinderopvang. Hij gaat er 1 dag per week naartoe.
 • Dreumes speelt niet, wil alleen alles wat niet mag
  Dreumes speelt niet zelf en ook niet samen met papa en mama of het is van korte duur. Hij wil wel alles wat niet mag, schaar, potjes, laptop, telefoon gewoon het uiterste.