Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin(CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Naaktfoto's dochter verspreid
  Ik ben er via via achter gekomen dat er foto's van mijn dochter verspreid zijn. Ze is vijftien en ze heeft op zich in laten praten door een jongen.
 • pin code op gsm vanaf welke leeftijd
  Ik vraag me af hoe andere ouders hier tegenaan kijken; mijn stiefzoon is 12 en ik heb een eigen zoon van 11;
 • de pil, kind 16 en trombose??
  hallo allen. wij gaan voor het eerst lang op vakantie, 4 weken. er zal veel gezwommen worden. ongesteld worden is dan niet zo leuk..
 • Puber en menstruatiecup?
  Mijn dochter is laatst voor het eerst ongesteld geworden. Ikzelf gebruik al weer jaren naar volle tevredenheid een menstruatiecup. Ik vind het zoveel fijner dan maandverband en tampons.
 • De Kindertelefoon zoekt leden jongerenraad
  We ontvingen het onderstaande bericht van De Kindertelefoon: