Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Leven met beperking / zorg

Leven met beperking / zorg

Als je een kind hebt met een beperking, stoornis of een blijvende ziekte, dan komt er veel op je af. Soms merk je pas na maanden of jaren dat de ontwikkeling anders gaat, bijvoorbeeld wanneer je kind niet gaat praten of zich anders gedraagt dan andere kinderen. Het is goed om er bij stil te staan wat dit voor jou en je leven betekent. Misschien zit je vaak in de wachtkamer van zorginstellingen. En ook als je moe bent gaat de dagelijkse zorg voor je kind(eren) gewoon door. Een steuntje in de rug of hulp van je partner, je naaste omgeving of een professional kan zeer welkom zijn.

Integrale Vroeghulp Noord-Kennemerland en de Noordkop ondersteunt, begeleidt en adviseert ouders met jonge kinderen (0-7 jaar) met een (vermoedelijke) ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen. 

Stichting MEE & De Wering is er voor vragen en problemen in dagelijkse omstandigheden. Ook het Mantelzorgcentrum biedt hulp als je thuis zorg verleent. Je kunt daar terecht voor praktische hulp of een luisterend oor. Voor meer info zie buttons onderaan deze pagina.

Respijtzorg - Gemeente Alkmaar; respijtzorg betekent dat een ander de zorgtaken van een mantelzorger voor een korte periode over neemt. Dit kan thuis of ergens anders zijn. Alkmaar heeft verschillende soorten respijtzorg.

Bij zorgen over gedrag, emoties leren of ontwikkeling van kinderen, komt men vaak bij de GGZ of jeugdhulpverlening uit. Het is belangrijk dat ouders melden wanneer hun kind vroeger hard op het hoofd gevallen is, zuurstoftekort gehad heeft bij de geboorte of niet-aangeboren hersenletsel heeft. Dit om te voorkomen dat kinderen mogelijk de verkeerde diagnose krijgen, bijvoorbeeld autisme of ADD. Gevolgen van hersenletsel kunnen pas na verloop van tijd optreden, zeker bij kinderen en jongeren. Het komt het meest tot uiting in een periode waarin er voor een kind veel verandert.

Een NVA locatie is een informatie- en documentatiecentrum rond autisme. Deze locaties worden bemenst door ervaringsdeskundige vrijwilligers die in hun persoonlijke leven en/of hun werk dagelijks met autisme te maken hebben. Zij zetten zich in voor mensen met autisme en hun naasten, en voor iedereen die meer wil weten over autisme, zoals hulpverleners, studenten en mantelzorgers.

Heb je om sociaal-medische redenen tijdelijk kinderopvang nodig? Krijg je geen kinderopvangtoeslag omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? Dan kun je misschien een vergoeding van de gemeente krijgen voor (een deel van) de kosten van kinderopvang.

Als je het prettig vindt wanneer er iemand met je meedenkt of aanwezig is bij een gesprek met bijvoorbeeld de gemeente dan kun je de hulp inschakelen van een cliëntondersteuner.  

Is je kind binnenkort leerplichtig of gaat het al naar school? Doel van de wet Passend Onderwijs is dat elk kind een plek op een school vindt die past bij de kwaliteiten en mogelijkheden van het kind. Het Oudersteunpunt Passend Onderwijs geeft ouders antwoord op vragen over dit onderwerp.   

Sporten en bewegen is niet alleen gezond en goed voor de conditie. Tijdens het sporten kan je kind ook sociale contacten opdoen. Via Uniek Sporten kun je een sport vinden die bij je kind past. Kijk ook eens bij SportFUN, SportMIXX en VakantieFUN van Sport-Z.

Voor meer tips en hulp-links met het oog op de mentale gezondheid van je kind verwijzen wij graag naar onze thema-pagina “Gezond opgroeien”, scrol naar het item (roze balk) “Lekker in je vel”. Want het is belangrijk dat je kind zich lekker voelt in hoofd en hart.

Wanneer je als ouder psychische problemen of verslavingsproblemen hebt, kan dat veel stress opleveren bij jezelf en je kind. Om jullie beiden te helpen, is de Richtlijn KOPP/KOV voor jeugdhulp en jeugdbescherming ontwikkeld. Daarin staat wat hulpverleners in de jeugdhulp kunnen betekenen.

MEE & de Wering

Logo MEE en de WeringBekijk deze informatie

Mantelzorgcentrum

Logo Matelzorg CentrumBekijk deze informatie

Aanbod

bekijk al het aanbod