Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Taal voor iedereen

Taal voor iedereen

Het is wonderlijk: een baby heeft meteen vanaf de geboorte aandacht voor praten en taal. De eerste jaren gaat de taalontwikkeling heel snel. Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Als ouder heb je daar zelf veel invloed op.
Als je vragen hebt over de spraak- en taalontwikkeling van je baby, dan kun je terecht bij de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van het consultatiebureau een bon om je baby gratis lid te maken van Bibliotheek Kennemerwaard. Als welkomstgeschenk krijg je het BoekStart-koffertje. De medewerkers van de bibliotheek zijn opgeleid om ouders met baby's in de bibliotheek te ontvangen. Zij geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. Deze Boekstart-coaches doen dit ook bij diverse locaties van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), gewoonlijk op dinsdagmiddag bij CJG Zuid en op donderdagochtend bij zowel CJG Noord als CJG Oost. Het kan soms afwijken; mail naar boekstartcoach@bknw.nl voor actuele informatie.

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Voorlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van je kind, het is ook nuttig en gezellig. Samen een boekje lezen plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen) versterkt de band met je baby.

Ook de bibliotheek organiseert voorleesactiviteiten voor kinderen. Tijdens de BiebStart ochtenden wordt er interactief voorgelezen en is er volop gelegenheid om andere jonge ouders te ontmoeten. Regelmatig worden onderdelen van de collectie uitgelicht zodat je de collectie voor kinderen van 0 tot 4 jaar beter leert kennen. Klik HIER en ontdek wat de bibliotheek voor kinderen/jeugd van 0-18 jaar heeft.

Heeft je kindje nog wat moeite met de taal of extra aanmoediging nodig? Dan kan de jeugdverpleegkundige informatie geven over een peuteropvang met een Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). 
De VVE start als je kind 2,5 jaar is en gaat door tot groep 3.  

Elk kind in Nederland kan gratis lid worden van de bibliotheek. Er zijn geen inschrijfkosten. Ieder kind heeft toegang tot een leven lang leren. 

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, de woordenschat van je kind wordt groter en het prikkelt de fantasie. Ook heeft het een positieve invloed op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen: je kind ontdekt meerdere kanten van een verhaal en leert zich in te leven in de (hoofd)personen. Ook oudere kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden.

Bij een KinderzwerfboekStation kunnen kinderen gratis boeken uitzoeken om mee naar huis te nemen, te lezen en als het uit is, weer door te geven. Deze boeken zijn niet van één kind, maar van alle kinderen. In Alkmaar zijn meerdere Kinderzwerfboekstations.

Als je als volwassene moeite met de Nederlands taal hebt en beter wilt leren lezen, schrijven, spreken of luisteren dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor.  
Bij het Taalhuis word je geholpen met lezen, schrijven en spreken, rekenen of het omgaan met de computer.  

Bij Alkmaar Taal Thuis  kun je terecht als je de taal beter wilt leren.

Vonknh.nl (voorheen het ROC Kop van Noordholland) organiseert taallessen om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer (NT1). Als je uit een ander land komt is het ook mogelijk om een taalcursus te volgen (NT2).

Bij SamenSpraak heb je wekelijks een tot twee uur individueel contact met een taalbegeleider. In de bibliotheek, thuis of tijdens bijvoorbeeld een wandeling, praat je over alledaagse onderwerpen. Soms wordt hulp geboden bij huiswerk van taal en/of inburgering.

Op de website Steffie helpt je verder! vind je (gesproken) informatie in het Nederlands, Turks en Arabisch over allerlei onderwerpen die op een eenvoudige manier uitgelegd worden. Bijvoorbeeld over de zorgverzekering, orgaandonatie, ondersteuning, geld en vrije tijd. 

Zanzu.nl is een website met informatie over seksuele gezondheid in 16 talen. Onderwerpen: Lichaam, gezinsplanning en zwangerschap, infecties, seksualiteit, relatie en gevoelens, rechten en wet.

Voor zwangere vrouwen uit Eritrea is er de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsgewijze ondersteuning via Zoom. De bijeenkomst wordt begeleid door een verloskundige en een Eritrese cultuur-mediator. Maandelijks start er een nieuwe groep, waarbij tien vrouwen kunnen aansluiten.
Ook voor zwangere vrouwen uit Oekraïne is er de mogelijkheid om deel te nemen aan online groepsgewijze ondersteuning in eigen taal. De ondersteuning bestaat uit vijf online bijeenkomsten die begeleid worden door een verloskundige en een Oekraïense co-begeleider. Tijdens deze bijeenkomsten praten de vrouwen met elkaar praten over voor hen relevante thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte.

Als je nieuw bent in Nederland moet je inburgeren. Zo leer je hoe we in Nederland wonen en werken, en je leert de Nederlandse taal. Ook leer je over het leven in Nederland; Zaffier (voorheen Halte Werk) heeft alle informatie.

Alle informatie in je eigen taal (Information for refugees and other immigrants about finance, accommodation, well-being & mental health care and social-cultural activities, in your own language). Hier vind je alles over Financiën, Wonen, Welzijn en GGZ, Sociaal-Culturele-Activiteiten en Sport in Tiringya, Arabisch, Farsi en Nederlands.

Alles over opvoeden in meerdere talen (An informative website for refugees and other immigrants about education, nurturing, (mental) health care and more, in many different languages) waaronder Arabisch, Farsi, OekraIens, Tigrinya, Pools, en nog vele andere talen op deze site van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI).

Bibliotheek Kennemerwaard

Bibliotheek Kennemerwaard Bekijk deze informatie

Aanbod

bekijk al het aanbod