Nieuws

Alle nieuwsitems

Voorleestips

22-01-20

De Nationale Voorleesdagen beginnen vandaag!
Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Voorleestips

Taallessen voor volwassenen

22-01-20

In de wijken Overdie en De Hoef geeft het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met zes verschillende scholen Nederlandse lessen. Je bent van harte welkom om mee te doen.
Je kunt je inschrijven als:
• Je niet inburgerings-plichtig bent; dit betekent dat je al ingeburgerd bent of dat je vrijstelling hebt gekregen. Als je nog moet inburgeren, kun je niet naar deze lessen.
•  Je oorspronkelijk uit Europa komt.
• Je 18 jaar of ouder bent.

Er is één keer per week les op een school. De niveaus op de scholen zijn verschillend. Meedoen is helemaal gratis, maar je moet wel 80% van de lessen aanwezig zijn.
Om mee te doen, neem je contact op met Annemiek van der Walle, tel. 06-58849215 of via avanderwalle@rockopnh.nl

De lessen zijn op de basisscholen:
de Wegwijzer (B1)
de Fontein (alfabetisering, A1 en A2)
Kardinaal de Jong (B1)
Matthias (A1 en A2)
Nicolaas Beets (B1)
An Nasr (alfabetisering, A1 en A2)

 

Nieuwsbrief januari 2020

08-01-20

De nieuwsbrief van januari staat in het teken van bewegen. Dat is een van de dingen die we kunnen doen om gezond te blijven. Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter! Dat geldt voor volwassenen én kinderen. Het fijne van bewegen is, dat je het kunt doen op de manier die bij je past. 

lees de nieuwsbrief

IkDURF weerbaarheidstraining start 13 januari

02-01-20

IkDURF, de weerbaarheidstraining van Sport-Z welke is bedoeld voor kinderen van 8-15 jaar die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod of een GGZ-indicatie hebben, start dit nieuwe jaar op maandag 13 januari. Je kunt je nog aanmelden! KLIK HIER

 

 

Alkmaar Sport: Buurtbattle in Alkmaar-Zuid

13-12-19

De sportregisseur van Alkmaar Sport organiseert in de kerstvakantie een zaalvoetbaltoernooi in Sportcomplex Oosterhout in Overdie. Op vrijdag 3 januari nemen jongeren het in twee leeftijdsgroepen tegen elkaar op tijdens deze vriendschappelijke Buurtbattle. De Buurtbattle wordt in vier regio’s in Alkmaar gespeeld waarna de winnende teams tegen elkaar zullen strijden om de titel ‘kampioen van Alkmaar’. Deelname is gratis. Voor meer info en aanmelden, KLIK HIER

Volop Kerst in zwembad Hoornse Vaart

13-12-19

Zwembad Hoornse Vaart bruist tijdens de kerstperiode van activiteiten. Het animatieteam van Alkmaar Sport pakt in de kerstvakantie uit met gratis animatie op de dinsdag- en zaterdagmiddag. Op zaterdag 21 december wordt het zwembad tijdens het discozwemmen omgetoverd tot een kerstparadijs. Daarnaast komt op tweede kerstdag de kerstman op bezoek en ligt er elke dag een 16-meterlange stormbaan in het 50-meterbad. Op kerstavond en tweede kerstdag is het Alkmaarse bad geopend. Voor meer info: KLIK HIER

Paarse Vrijdag 13 december

09-12-19

Paarse Vrijdag is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren.
‘Jezelf kunnen zijn is een feest!’ is het motto van Paarse Vrijdag 2019.

lees meer

Wijkcentrum Mare Nostrum: woensdagmiddag Kidsfun!

26-11-19

Kom jij ook op woensdagmiddag naar Kidsfun in wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar? Want iedere week is het daar knutselen geblazen met deskundige begeleiding. Kinderen van 4 tot 12 zijn welkom om aan de hand van thema's zich creatief uit te leven met verschillende materialen. Dit kun je de komende weken verwachten:
27 november Raamdecoratie
4 december Zie ginds komt…. en we zingen met Leo Sinterklaasliedjes
11 december Sneeuwpop maken
18 december Kerstversiering, en we zingen met Leo Kerstliedjes
25 december en 1 januari is er geen kidsfun

KLIK HIER

10 December: Kerst Activiteiten Markt CJG Oost

21-11-19

Kom op dinsdag 10 december ook naar de gezellige jaarlijkse Kerst Activiteiten Markt voor ouders en kinderen, georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), op onze locatie in de Merwedestraat 4 in Alkmaar. Er vinden allerlei leuke activiteiten plaats waaronder schminken, voorlezen, sjoelen, knutselen, een EHBO-quiz en er is muziek en lekkers (soep, smoothies en gezonde snacks).Tevens zijn er leuke prijzen te winnen! Je bent van harte welkom van 15:00 tot 16:30 uur en de toegang is gratis.

Vandaag 20-11 Dag van de Rechten van het Kind

20-11-19

Vandaag, 20 november, is de internationale Dag van de Rechten van het Kind.Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert ‘kind’ als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Meer weten? KLIK HIER

 

Praatgroep gescheiden ouders 25 november geannuleerd

19-11-19

Belangrijke mededeling voor wie dit in zijn/haar agenda heeft gezet: het proefproject Praatgroep gescheiden ouders op 25 november bij het CJG in de Merwedestraat 4 in Alkmaar (Oudorp) gaat helaas niet door. Wij houden je op de hoogte zodra er een nieuwe datum bekend is in 2020.

Week van de Kindermishandeling 18-24 november

15-11-19

In Nederland groeien bijna 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij VEILIG THUIS (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Zaterdag 16 november: intocht van de Sint!

15-11-19

Op zaterdag 16 november komt Sinterklaaas weer aan in Alkmaar voor zijn jaarlijkse bezoek aan de stad. Samen met zijn Pieten vaart de Sint over het Luttik Oudorp richting het Waagplein, om vervolgens met zijn paard én Pieten een uitgebreide tocht door Alkmaar te maken.

Lees meer

11 November is de dag......Sint Maarten!

08-11-19

Maandag 11 november is het weer zover: Sint Maarten! Hartstikke leuk voor de kinderen, die met hun al dan niet zelfgemaakte lampionnetjes de deuren langsgaan en hun liedjes laten horen in ruil voor lekkers! Na Sint Maarten is je kind trots op zijn ‘opbrengst’. Jij bent er misschien minder blij mee, want al dat lekkers is niet echt gezond. Wat doe je met al dat snoep na Sint Maarten?
KLIK HIER 

Zondag 10 november: Dag van de Mantelzorg

08-11-19

Elk jaar is het op 10 november Dag van de Mantelzorg; de dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. In het hele land zijn diverse activiteiten. KLIK HIER om te zien wat het Mantelzorgcentrum een week later (17 november) in Alkmaar organiseert. Eén keer per jaar - vóór 15 december - kunnen Alkmaarse zorgvragers voor hun mantelzorger(s) het Mantelzorgcompliment aanvragen. Dit is een extraatje van 200 euro. Klik op deze BUTTON voor meer info en aanvragen.

13 November: woensdagochtendcafé met de kids!

06-11-19

13 November is het weer zover: het Woensdagochtendcafé, voor ouders en kinderen (0-4 jaar). Komen jullie (ook) langs? Je bent van harte welkom van 10.00 tot 11.30 uur in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8 -10.  Meer weten? KLIK HIER