Nieuws

Alle nieuwsitems

De CJG Nieuwsbrief juli is uit!

29-06-18

De nieuwsbrief juli van het CJG is uit! Dit keer staat deze in het teken van de zomervakantie. Veel vrije tijd, met het gezin op reis, of gewoon lekker thuis blijven, strand, zee, bos, duin, stad, museum, bewegen, misschien een vakantiebaantje, klusjes doen, noem maar op. Ook info over buitenschoolse opvang met leuke activiteiten en budgetvriendelijke uitjes. En dan, in september, gaat het weer beginnen: school! Voor sommige kinderen betekent dat de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool, of die van basisschool naar voortgezet onderwijs. Een leuke, en ook spannende periode!

lees meer

Heeft je kind last van reisziekte?

26-06-18

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Misselijk op de achterbank of met een groen gezicht op een deinende boot: reisziekte is echt geen pretje. Ook een draaimolen of een achtbaan kunnen je kind reisziek maken. Het is zomer, dus misschien staan dagjes uit en/of vakanties op de agenda. Reden te meer om eens na te gaan wat je kunt doen om reisziekte bij je kind te voorkomen of te verhelpen.

lees meer

Brief aan alle gescheiden ouders

13-06-18

De komende weken vinden op veel scholen de jaarlijkse eindmusicals en diploma-uitreikingen plaats. Voor ouders vaak hét moment om naar school te komen en hun kind trots op het podium te zien staan. Voor kinderen met ouders die midden in een complexe scheiding zitten, kan die avond echter een loyaliteits-strijd opleveren.

De jongeren van Villa Pinedo hebben een aantal open brieven aan gescheiden ouders geschreven, waarmee zij de aandacht vestigen op een voor hen belangrijke gebeurtenis: de eindmusical en de diploma-uitreiking. Het streven is dat het tijdens deze gebeurtenis niet draait om de problemen rondom de scheiding van de ouders, maar om hún moment.

Open brief aan alle gescheiden ouders:

Eindmusical

Diploma-uitreiking

Woensdagochtendcafé op 13 juni

06-06-18

Het Woensdagochtendcafé is een ontmoetingsplek voor ouders met kinderen van 0-4 jaar. Kom op 13 juni langs voor een kopje koffie, thee en gezelligheid. Er is voor de kinderen speelgoed aanwezig.
Soms is er een activiteit of een thema, soms is het gewoon leuk om met elkaar te praten over de kinderen, ouderschap of iets anders wat je bezig houdt.
Het Woensdagochtendcafé is elke tweede woensdag van de maand van 10.00-11.30 uur geopend in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10.  In de maanden juli en augustus is het Woensdagochtendcafé gesloten.

Nog steeds plaats bij de training Plezier op School!

29-05-18

Er is nog steeds plaats bij de training Plezier op School in Alkmaar! Deze training, bestemd voor kinderen die nu in groep 8 zitten en volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaan, is speciaal voor degenen die op de basisschool gepest zijn en/of onhandig zijn in het contact met andere kinderen. De cursus helpt hen hun zelfvertrouwen te vergroten en beter voor zichzelf op te komen. Klik  HIER voor meer info en meld je alsnog aan! 

Vakantiebaantje!

22-05-18

De zomervakantie komt eraan! Misschien heb je geen vakantieplannen? Of wil je sparen zodat je een leuk zakcentje hebt voor je vakantie, een nieuw mobieltje of een nieuwe outfit? Wellicht is een vakantiebaantje iets voor jou! En werken tijdens de schoolvakanties mag je al vanaf je 13e! Uiteraard zijn er wel verschillende regels aan gebonden, zoals de werktijden en het soort werk dat je mag doen afhankelijk van je leeftijd. Maar ook als je jonger bent dan 13 mag je een vakantiecentje verdienen: zo kun je honden gaan uitlaten, auto’s wassen, folders rondbrengen, of boodschappen doen voor mensen. Een leuke manier om toch wat geld te verdienen in de vakanties (of buiten schooltijd). 

lees meer

Geslaagde opening expositie KinderKamerKunst

22-05-18

Donderdag 17 mei was het zover: de feestelijke opening van de expositie KinderKamerKunst met als thema “Natuur & Afval (recyclen)”,  bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aan de Merwedestraat in Alkmaar!
Geïnspireerd door dit thema hebben de kinderen van kinderdagverblijf De Kinderkamer werkelijk schitterende en unieke kunstwerken gemaakt, waarbij zij onder andere gebruik hebben gemaakt van allerhande afval en rommel dat zij rondom het dagverblijf hebben gevonden. Na de spannende onthulling van hun werkstukken konden zij al het moois met elkaar bewonderen en aan de trotse ouders laten zien, onder het genot van gezonde drankjes en heerlijke hapjes!
Speciale gast was Wim van Veen van NME Alkmaar (natuur- en milieu educatie), die de kinderen op enthousiaste wijze vertelde hoe ze bepaalde materialen en spulletjes kunnen hergebruiken, zoals bijvoorbeeld je oude spijkerjasje of -broek: je kunt daar heel leuke tasjes of etuitjes van maken en daar liet Wim een paar exemplaren van zien. Hij gaf de kunstenaars in de dop dan ook mee: "Denk na vóórdat je iets weggooit; is hier iets anders van te maken of kan ik het op een andere manier hergebruiken?".
De kunstwerkjes “Natuur & Afval” blijven nog lange tijd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in de Merwedestraat in Alkmaar Oost te zien, dus kom gerust eens kijken. Je bent altijd welkom.

StadskidsAlkmaar : altijd wat leuks te doen!

15-05-18

StadskidsAlkmaar is een website vol activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar, die veelal georganiseerd worden op en vanuit de Alkmaarse Brede Scholen. De kinderactiviteiten dragen bij aan de brede ontwikkelingskansen van kinderen. Sport, creatief, theater, dans, muziek, de natuur, techniek, digitaal en nog veel meer leuks om te doen, alles naar leeftijdsgroep ingedeeld. Ook kun je op de site informatie vinden over de verschillende wijken in Alkmaar, bijvoorbeeld welke voorzieningen er zijn en wat het naschoolse aanbod er is.

KLIK HIER

 

Groente in CJG

01-05-18

Groente is gezond en lekker. Het CJG wil kinderen daarom graag leren dat groente bij de dagelijkse maaltijd hoort. In de wachtkamer van CJG Oost staan, na het succes van vorig jaar, weer groenteplantjes. Hier kunnen kinderen zien hoe groente groeit. Het CJG wil kinderen ook groente laten proeven. Omdat de oogst van de groenteplantjes nog even op zich laat wachten, is het CJG op zoek gegaan naar een sponsor. En die is gevonden! Lidl levert van 23 april tot en met 11 juni elke week drie soorten snackgroente om uit te delen aan kinderen die een bezoek brengen aan een van de locaties van het CJG in Alkmaar. 

Vernieuwde website Autisme regio Noord-Holland

06-04-18

De website over autisme in de regio Noord-Holland: www.autismenh.nl is vernieuwd!

Op de website vinden bezoekers informatie over autisme en welke behandelingen en hulp er beschikbaar zijn. De informatie is ingedeeld in vier verschillende leeftijdscategorieën en bedoeld voor mensen met autisme, ouders, mantelzorgers en betrokkenen. Met deze website worden de eerste vragen over autisme beantwoord!

Klik HIER

Luisteren naar Autisme

28-03-18

Van 31 maart tot en met 7 april vindt de Autismeweek 2018 plaats. Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de ontwikkeling van kinderen met autisme anders verloopt. Kinderen met autisme vinden het vaak moeilijk om contact te maken en te communiceren. Als een kind autisme heeft, is het belangrijk dat het kind en het gezin goede ondersteuning krijgen.

lees meer

Week van het Geld: Nuttige tips van Halte Werk!

15-03-18

Het is nog steeds de Week van het Geld (12-16 maart)!
Voor veel ouders met een laag inkomen is rondkomen elke maand een moeilijke opgave. Alle tips om geld te besparen zijn dan uiteraard welkom. Via de website van Halte Werk zijn sinds vorig jaar geldplannen beschikbaar voor inwoners van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Daar zijn voor ouders en grootouders nu speciale geldplannen aan toegevoegd!

Klik  HIER  voor meer informatie

Rouwverwerking bij kinderen

11-01-18

Stel je hebt  te horen gekregen dat een kind op de school van je kind overleden is. Hoe vertel je het tegen je kind, welke reacties kun je verwachten en hoe kun je je kind het beste ondersteunen?

lees meer

Ondersteuning GGZ Noord-Holland-Noord

18-12-17

 

GGZ Noord-Holland Noord biedt ondersteuning voor familie en naasten (mantelzorgers) van mensen met psychiatrische klachten. Via een digitale hulpmodule kunnen mensen kennis en vaardigheden opdoen die zij kunnen inzetten om overbelasting te voorkomen.

lees meer

Opvangtoeslag bij peuterspeelzaal

20-11-17

Alle peuterspeelzalen worden per 1 januari 2018 kinderdagverblijven. Dat is geregeld in de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk die op 1 januari 2018 ingaat.  Na de harmonisatie kan een deel van de ouders ook recht op kinderopvangtoeslag hebben.

Vanaf 1 november kunnen de ouders die aan de voorwaarden voldoen, kinderopvangtoeslag aanvragen voor 2018. Als de ouders tussen 1 en 15 november de kinderopvangtoeslag aanvragen met Mijn toeslagen, krijgen ze waarschijnlijk eind december de eerste toeslag voor januari. Vragen de ouders na 15 november de toeslag aan, dan ontvangen ze de toeslag later met terugwerkende kracht.

Kinderopvangtoeslag is er alleen voor de kosten die de ouder zelf betaalt. Er is nog een voorwaarde die éxtra aandacht verdient: de ouder dient zelf de kosten van de opvang te betalen. Betaalt de gemeente (of een andere instantie) mee? Voor dit deel kan de ouder geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Elke gemeente bepaalt zelf hoe zij ouders helpen bij de kosten voor kinderopvang. De peuterspeelzaal kan de ouders vertellen hoe dat in hun gemeente is geregeld.

Op de site van Boink staan voorbeeldovereenkomsten en checklists voor ouders.
 

Home-Start

31-10-17

Heb je problemen met de kinderen, weinig contact met vrienden of familie, gebrek aan geld of een ander probleem en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Home-Start is er voor jou.
Home-Start wordt kosteloos aangeboden aan gezinnen met ten minste één kind tot en met 14 jaar.

lees meer