Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruil/Weggeefhoek bestaat vier jaar

09-11-18

Op 10 november 2014 is in CJG Oost de Ruil/Weggeefhoek gestart: Een tafel met een paar boeken en wat speelgoed. Dit initiatief is met groot enthousiasme door ouders/verzorgers ontvangen. Inmiddels is in elke locatie van het CJG in Alkmaar een Ruil/Weggeefhoek te vinden.

Veel ouders/verzorgers hebben de weg hier naar toe al gevonden. Er wordt volop geruild, gebracht en meegenomen: Speelgoed, boeken/dvd's en baby- en kinderkleding/artikelen.

De Ruil/Weggeefhoek is voor iedereen: Als je niet veel te besteden hebt, wilt consuminderen of juist te veel spullen hebt. Je kunt iemand blij maken met spullen (schoon, heel en bruikbaar) die jij niet meer gebruikt of zelf iets meenemen. Heb je iets weg te geven, dan graag overdragen aan de baliemedewerker of cb- assistente. 

Two2Tango: Willen wij wel samen verder?

02-11-18

In iedere relatie komen momenten van twijfel voor. Wil je er nog voor vechten? Of is het beter om uit elkaar te gaan? Welke stappen zet je dan? En hoe zorg je ervoor dat je samen door één deur kunt, ook voor de kinderen? Two2Tango, een nieuwe methode bij relatievragen, biedt uitkomst. Klik op onderstaande link.
Wil je persoonlijke ondersteuning? Neem dan contact op met MEE & de Wering voor het maken van een afspraak met een maatschappelijk werker, 088 0075 000. 

Two2Tango

BuroTroost; rouwbegeleiding voor kinderen en jongeren

02-11-18

Stichting Jonge Helden zet zich in voor kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met een ingrijpend verlies binnen het gezin, door bijvoorbeeld overlijden of scheiding. Dorine Dokter van BuroTROOST is verbonden aan deze ideeële stichting. BuroTROOST begeleidt lotgenotengroepen voor kinderen en jongeren, op de bso, basisscholen en middelbare scholen, die te maken hebben met rouw. 

lees meer

Onderzoek naar opvoedondersteuning door Erasmus MC

02-11-18

Erasmus Medisch Centrum is een grootschalig onderzoek gestart naar opvoedondersteuning en is op zoek naar deelnemers. Het doel is om een overzicht te krijgen van activiteiten die de beste ondersteuning bieden om zo het aanbod te verbeteren. Voor het onderzoek is het Erasmus Medisch Centrum op zoek naar ouders/ verzorgers met een kind in de leeftijd van 0-7 jaar die in de afgelopen zes maanden hebben deelgenomen aan een opvoedprogramma of die van plan zijn hier binnen de komende zes maanden aan deel te nemen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als ‘Peuter in Zicht’, ‘Positief Opvoeden/ Triple P’, ‘Stevig Ouderschap’, ‘Pittige Jaren’, ‘Moeders Informeren Moeders’ en ‘Video-hometraining’.

lees meer

In Mare Nostrum: koffie-ochtend voor vrouwen

30-10-18

Nieuw in Wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar Noord: elke donderdag van 10:00 tot 11:30 uur is er een koffie-ochtend voor vrouwen, met thema's, activiteiten en veel gezelligheid. Kom jij ook eens langs op Arubastraat 2, 1825 PV Alkmaar.

Gratis kookworkshop èn diner voor jonge mantelzorgers

26-10-18

In het kader van de Dag van de Mantelzorg organiseren sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte Alkmaar en het Mantelzorgcentrum op woensdag 7 november een gratis kookworkshop en diner voor jonge mantelzorgers. Locatie is Wijkcentrum de Rekere op Drechterwaard 16. Hiermee willen beide instanties jonge mantelzorgers een leuke middag bezorgen en hen met elkaar in contact brengen. Ben jij jonger dan 25 en zorg je voor een ander? Vind je het leuk om andere jongeren te ontmoeten? Kom dan vooral langs en doe mee! Aanmelden voor de kookworkshop kan bij Wanda Nieste via w.nieste@restovanharte.nl of 0611887901 en bij Margitta Plantinga via mplantinga@mantelzorgcentrum.nl of 072-56 27 618. 

Start Humanitas Mamsclub Alkmaar

18-10-18

Ben je zwanger en wil je ervaringen delen of uitwisselen en informatie? Kom dan bij de  Humanitas Mamsclub Alkmaar. Want als zwangere kun je veel vragen hebben: Hoe leef en eet ik gezond? Zijn alle kwaaltjes die ik voel gewoon? Wat kan ik verwachten van de bevalling? Hoe zal het na de bevalling zijn? Hoe zorg ik straks goed voor mijn kindje? Humanitas gaat starten met het opzetten van deze groep voor zwangeren vanaf de derde maand in Alkmaar. En na de bevalling gaat het gewoon door. Je kunt dan informatie krijgen over moeder zijn. En natuurlijk over vragen die je hebt over je kindje. Bijvoorbeeld over slapen, voeding, huilen en alle andere dingen waar je de eerste tijd mee te maken krijgt.Voor meer informatie of aanmeldingen kun je contact opnemen met Humanitas 072-5401800  of rechtstreeks met Ria Broeze, 06-30729720 of via r.broeze@humanitas.nl

Jonge mantelzorgers

16-10-18

Zorg je voor iemand (partner, ouders, kind, buur, kennis of vriend) die langdurig ziek is of extra hulp nodig heeft? Alkmaarse zorgvragers kunnen een keer per jaar het mantelzorgcompliment aanvragen voor hun mantelzorger, die 18 jaar of ouder is. Dit mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor de goede zorgen. Het mantelzorgcompliment kan tot uiterlijk 15 december 2018 aangevraagd worden bij de gemeente Alkmaar; KLIK HIER voor het formulier.
Ben je jonger dan 18 jaar dan kun je een bioscoopbon krijgen als je staat ingeschreven bij het Mantelzorgcentrum, en op 23 oktober is er in Alkmaar ook een leuke middag voor mantelzorgers onder de 13 jaar. Jonge mantelzorgers of hun ouders/opvoeders kunnen mailen naar: info@mantelzorgcentrum.nl voor meer informatie en/of aanmelden.

Crisisdienst Jeugd NHN

05-10-18

Jeugdhulporganisaties in Noord-Holland Noord hebben sinds een aantal weken een gezamenlijke crisisdienst in het leven geroepen voor kinderen en jongeren in psychische nood, waar zowel hulpverleners als inwoners 24 uur per dag 7 dagen per week terecht kunnen via één telefoonnummer: 088-7778887. Deze Crisisdienst Jeugd NHN, gevestigd in Alkmaar, bestaat uit een team van speciaal getrainde hulpverleners die dag en nacht telefoontjes beantwoorden en hulp proberen te bieden aan kinderen voor wie direct deskundige hulp of zorg noodzakelijk is.

Voor meer informatie KLIK HIER

Opvoedblog oktober

02-10-18

Daar gaat ze dan, de eerste schooldag. Even slikken hoor, bij het afscheid nemen. “Mijn kleine meisje” in een groot klaslokaal met 25 andere kinderen op een stoeltje in de kring.

lees meer

Sporten met een beperking

24-09-18

Sporten en bewegen zou ook voor personen met een beperking de normaalste zaak van de wereld zijn moeten zijn. Uniek Sporten helpt en inspireert met alles over sporten en bewegen en helpt met het vinden van de juiste sport- of beweegactiviteit. Ook voor vragen over financiële vergoeding of het zoeken van een sportmaatje is Uniek Sporten dé plek.

lees meer

Cursus "Eigen Koers" voor jongvolwassenen

18-09-18

Ben je tussen de 18 en 25 jaar en ben je onzeker, pieker je vaak, vind je het lastig om NEE te zeggen of ga je confrontaties of conflictsituaties het liefst uit de weg? Als je jezelf hierin herkent en je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling is de cursus "Eigen Koers" wellicht iets voor jou. Stichting MEE & de Wering wil in oktober 2018 (of later bij onvoldoende aanmeldingen) starten met deze assertiviteitstraining voor jongvolwassenen uit de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Bergen of Broek op Langedijk.

Voor meer info en om je op te geven KLIK HIERVoorleesproject krijgt nieuwe naam: VoorleesExpress

17-09-18

Het Voorleesproject van Humanitas gaat door onder de naam VoorleesExpress. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er wekelijks een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen en samen met de ouders te werken aan taal en leesplezier.

lees meer

Stichting Tweestrijd

10-09-18

10 september is het de Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding. In 2017 zijn 81 jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar door zelfdoding overleden. Jongeren praten niet graag over hun problemen of gevoelens. Soms durven ze het niet, soms willen ze het niet. Hierdoor blijft de oorzaak van veel verschillende problemen zoals depressiviteit, seksuele geaardheid en alcohol- of drugsverslaving vaak onzichtbaar.
Stichting Tweestrijd zet zich in om juist wél met elkaar over problemen te praten. Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden, waardoor de onderlinge omgang als veel fijner kan worden ervaren.

lees meer

Nieuwsbrief september

05-09-18

De nieuwsbrief van september staat in het teken van Sport en Bewegen. Sporten zou eigenlijk voor iedereen de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Het is goed voor de conditie, je gaat beter in je vel zitten, het verbetert de weerstand én vermindert stress. En... wist je al dat kinderen die veel en vaak bewegen beter presteren met rekenen en wiskunde?

lees meer

Opvoedblog september

04-09-18

Word je gelukkig van het krijgen van een kind? En hoe ervaar je het opvoeden? De opvoedblog gaat dit keer over het (on)geluk van opvoeden. 

lees de blog