Nieuws

Alle nieuwsitems

Jayjay Boske ‘Jong & In Control’ naar De Rijp

28-08-18

Op dinsdag 4 september komt Jayjay Boske (presentator BNN, Veronica, RTL) naar De Rijp om met jongeren en hun ouders uit De Rijp e.o. over de risico’s van alcohol- en drugsgebruik te praten. De themabijeenkomst ‘Jong & In Control’, die door LINK projecten, vanuit het samenwerkingsverband In Control of Alcohol & Drugs, in opdracht van de Gemeente Alkmaar wordt georganiseerd, maakt onderdeel uit van een preventieproject rond de Rijper Kermis. Juist vanwege de kermis zal de nadruk met name op alcoholgebruik liggen. 
De avond, die plaatsvindt in de Rijper Eilanden, Zuiddijk 2a, begint om 19.00 uur.  En terwijl ouders zich in een informele setting kunnen laten voorlichten door bijvoorbeeld de Brijder Jeugd, Politie en Jongerenwerk, en het Centrum voor Jeugd en Gezin, begint voor de jongeren het spectaculaire gedeelte! Er is ondermeer een interactieve quiz op de smartphone, waarbij leuke prijzen kunnen worden gewonnen. Daarnaast kan er (zonder rijbewijs!) gereden worden in een Smart, om met een alcoholbril op te ervaren wat drank doet met je reactievermogen. In een kantelsimulator kunnen ze ervaren hoe het is, als je auto op zijn dak komt te liggen. Om 21.00 uur sluit Jayjay de avond af en zal de prijsuitreiking van de Quiz plaatsvinden.

KLIK HIER voor het filmpje van Jayjay!

Opvoedtips

10-08-18

De perfecte opvoeder bestaat niet. Maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Toch sta je soms voor kwesties waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.
Je kind heeft materiële dingen nodig zoals kleren, eten en een veilig huis. Daarnaast hebben kinderen ook behoefte aan zorg, warmte, aandacht en aanmoediging!

lees verder

Na de zomervakantie naar de basisschool

10-08-18

We hebben lekker nog even te gaan, maar na de zomervakantie begint voor veel peuters een spannende periode: de basisschool! Dit is een heel grote stap voor een kind. En vaak geldt hetzelfde voor de ouders/opvoeders. De een zal blij zijn wanneer het kind mag starten op school terwijl de andere er enorm tegen op kan zien het kind voor het eerst naar school te moeten brengen. Met een goede voorbereiding en goede begeleiding in de eerste weken kan deze stap gemakkelijk gemaakt worden voor zowel kind als ouders/opvoeders. Klik HIER

Wat te doen als je kind heimwee heeft?

07-08-18

Dikke tranen op het zomerkamp of al dagen buikpijn voor een logeerfeestje: heimwee kan de pret flink bederven. Hoe kun je een kind met heimwee helpen? Twee experts op dit gebied hebben wel wat tips voor je. KLIK HIER

Opvoedblog augustus

01-08-18

“Mag ik nog een ijsje?” hoor ik vandaag voor de tweede keer. Ach ja, waarom ook niet? Het is tenslotte vakantie. “Mag ik nog even buiten spelen?” Tja, de rest van de kinderen op de camping loopt ook nog te rennen over de camping. Dus van slapen komt nu toch niets, dus geef ik toe. Het is toch vakantie?

lees de blog verder

Koud of warm drinken bij hittegolf?

27-07-18

Bij warme temperaturen zoals momenteel het geval is, zijn we veelal geneigd (ijs)koude drankjes tot ons te nemen. Heerlijk verfrissend zou je denken, maar is dat wel zo? Vaak hoor je dat het juist beter is om warme of zelfs hete drankjes (bijvoorbeeld thee of koffie) te drinken. Voor allebei valt misschien iets te zeggen, maar eigenlijk doet de temperatuur van je drankje er niet zo toe.  Veel belangrijker is het om voldoende te drinken tijdens warme dagen, ook als je geen dorst hebt. 

Lees meer

Schermloze zomervakantie

25-07-18

De zomervakantie is in heel Nederland begonnen. Voor veel kinderen is het zonder school en sport zoeken naar een invulling van de dag, toch is daar gelukkig altijd nog... de telefoon. Het is heel belangrijk om aan kinderen te leren dat je ook zonder kan. Maar hoe krijg je je kinderen los van dat scherm?

lees meer

Hoe bescherm je je kind tijdens deze hittegolf?

24-07-18

De temperaturen kunnen deze week oplopen tot boven de 30 graden. Met dit warme weer is het belangrijk om extra goed op je kind te letten, want vooral baby’s en jonge kinderen lopen extra veel risico.
Het lichaam van kinderen reageert namelijk anders dan het lichaam van volwassenen, waardoor zij meer kans hebben op gezondheidsklachten. Maar hoe bescherm je je kind tegen uitdroging of oververhitting? Bekijk hier 4 tips

Risicovol spelen

18-07-18

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, maar zij krijgen tegenwoordig steeds minder de ruimte om te leren omgaan met risico’s. Dit komt onder andere door de beschermende houding van de maatschappij (ouders, scholen, overheid).  Je vindt het belangrijk dat je kind risicovol speelt en wilt hem of haar hier ook goed bij begeleiden. Hoe pak je dit aan?

lees meer

Kwetsbare ogen

17-07-18

Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen.

lees meer

Smakelijke Moestuinen + filmpje!

13-07-18

Geen snijbonen, radijsjes of doperwten. Peuters eten te weinig groenten: velen van hen halen de aanbevolen 75-100 gram per dag niet. Daarbij zijn veel opvoeders zich er niet van bewust dat voedingspatronen al in de vroege kinderjaren vorm krijgen. In Alkmaar ging JOGG met lokale partners zoals Natuur Gids Alkmaar en GGD Hollands Noorden hiermee aan de slag; op peuterspeelzaal de Eenhoorn en meerdere vestigingen van SKOA Kinderopvang en Kiddies werd het project Smakelijke Moestuinen gestart, zodat de kleintjes in aanraking blijven komen met groenten. Een moestuin is een flinke bak met 12 vakjes, die op een zonnige plek neergezet moet worden. De kinderen zaaien de zaadjes, verzorgen de tuinen, zien de plantjes groeien en ruiken eraan. De moestuinen voorzien vervolgens in een vast groentemoment per dag; de kleintjes oogsten en eten de groenten op. 
KLIK HIER voor het unieke promofilmpje, welke opgenomen is op locaties in Alkmaar!

Tegemoetkomingen kosten schoolgaande kinderen

13-07-18

Schoolgaande kinderen kosten geld. Als je weinig geld hebt zijn deze kosten soms te hoog. Met financiële steun zijn deze kosten makkelijker te dragen. Zo kan uw kind ook op school meedoen. Een computer bijvoorbeeld, is voor leerlingen heel belangrijk. Zij kunnen daarmee onder meer informatie opzoeken voor werkstukken en presentaties voorbereiden. Ook is er de ouderbijdrage, die belangrijk is voor de school om extra activiteiten van te organiseren. Met financiële steun van Halte Werk zijn deze kosten makkelijker te dragen en kan je kind ook op school meedoen.

Klik hier voor meer informatie

Mazelen in Europa

10-07-18

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen. 

lees meer

Vakantie-opvang

10-07-18

Alle schoolvakanties vrij nemen is voor veel werkende ouders lastig op te vangen met vakantiedagen. Daar bieden verschillende BSO's en Kinderopvangcentra in Alkmaar de oplossing voor. Maar ook al werk je niet, je kind vindt het misschien leuk om een aantal dagen mee te doen aan de vakantie-activiteiten. Ook tijdens de zomervakantie worden er weer allerlei leuke dingen georganiseerd. Een greep uit het aanbod:

skoa
forte
kits oonlie
kinderkamer
rollebol
kiddies
kindividu

Voedingscentrum: wat wel of niet eten tijdens zwangerschap?

05-07-18

Gisteren in het nieuws: Het Voedingscentrum heeft de lijst aangepast met voedsel dat je tijdens de zwangerschap beter kunt laten staan. Dat vrouwen die in verwachting zijn geen rauw vlees en rauwe vis moeten eten, dat weten we al jaren. Maar in de aangepaste lijst staan een paar opvallende nieuwe producten. Zoals bijvoorbeeld tonijn uit blik. Er kan teveel kwik of dioxine in zitten en dat kan schadelijk zijn. Of kaas gemaakt van rauwe melk. Maar maak elkaar niet gek. Het moet nou ook weer niet zo zijn dat zwangere vrouwen straks helemaal niks meer durven te eten. Toch is het zeker raadzaam om eens naar de aangepaste lijst te kijken.

KLIK HIER

De CJG Nieuwsbrief juli is uit!

29-06-18

De nieuwsbrief juli van het CJG is uit! Dit keer staat deze in het teken van de zomervakantie. Veel vrije tijd, met het gezin op reis, of gewoon lekker thuis blijven, strand, zee, bos, duin, stad, museum, bewegen, misschien een vakantiebaantje, klusjes doen, noem maar op. Ook info over buitenschoolse opvang met leuke activiteiten en budgetvriendelijke uitjes. En dan, in september, gaat het weer beginnen: school! Voor sommige kinderen betekent dat de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool, of die van basisschool naar voortgezet onderwijs. Een leuke, en ook spannende periode!

lees meer