Nieuws

Alle nieuwsitems

1 t/m 8 Oktober; Week tegen Eenzaamheid

02-10-20

Tijdens de week tegen eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober zijn we er voor elkaar. Deze week nog ietsje meer dan normaal. Want wist je dat er op dit moment ontzettend veel hulpvragen openstaan van mensen die op zoek zijn naar wat gezelschap? Ben jij zo iemand, ken jij zo iemand of wil jij graag helpen? Doe dan nu via Team Vrijwillig mee met de week tegen eenzaamheid en kom in actie! KLIK HIER

Help, mijn kind kan niet zonder...

01-10-20

Brijder Jeugd organiseert een cursus voor ouders en opvoeders waarvan de kinderen problematisch alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken.
Ouders van gebruikende kinderen voelen zich vaak niet in staat het gedrag van hun kind bij te sturen. Zij worden voor hun gevoel door hun kinderen geleefd. Vaak krijgen zij het advies om hun kind los te laten, maar voor veel ouders is dit niet wenselijk of mogelijk. Op alle mogelijke manieren proberen ze hun kind te laten minderen of stoppen. Dit vergt veel energie, kost slapeloze nachten en lijkt nauwelijks iets op te leveren. Een gevoel van machteloosheid is meestal het gevolg.

lees meer

Stoptober werkt

01-10-20

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch is het mogelijk. Zelfs als je heel veel of al heel lang rookt. De afgelopen jaren hebben meer dan 300.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt.

Uit onderzoek van het AMC in 2017 is gebleken dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt. Dit percentage is vijf keer zo hoog als een 'gewone' stoppoging.

lees meer

Borstvoedingsweek 28-9 t/m 4-10

28-09-20

Met het geven van borstvoeding wordt het hechtingsproces in gang gezet. Een goede hechting tussen ouder en kind zorgt ervoor dat hij later in staat is om relaties aan te gaan en om zichzelf lief te vinden, en dat vertrouwen maakt dat een kind later in het leven stress, angst en onveiligheid makkelijker kan verdragen.
Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven. Ook voeding geven via een flesje bevordert de hechting. Probeer zoveel mogelijk huid op huid contact te hebben tijdens het voeden met de fles. Je baby zal jouw geuren ruiken en zich veilig voelen.

lees meer over hechten

Subsidie Tienerbudget: maak je droom waar!

25-09-20

Je bent jong en je wilt wat en dat kan nu. Heb jij een goed idee om Alkmaar nog vetter te maken voor andere jongeren? De gemeente Alkmaar heeft hiervoor het Tienerbudget beschikbaar gesteld. Je kunt dus subsidie aanvragen om jouw droom te verwezelijken. Zo heeft Gregory het tienerbudget gebruikt voor zijn project Music United! Bekijk de you tube video

 

Sport-Z VakantieFUN in de Meent; doe je mee?

25-09-20

Aankomende herfstvakantie, op maandag 12 oktober, organiseert Stichting Sport-Z VakantieFUN. VakantieFUN is een sportief en creatief vakantieprogramma voor jongeren met een GGZ-indicatie die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod. Voor de jongeren van 13 tot 17 jaar is een interessant dagprogramma opgezet waarbij onder andere trampolinespringen en het populaire spel NERF zeker aan bod komen. Kom jij ook? Meld je gratis aan via www.sport-z.org/vakantiefun

 

Vrijdag 16 oktober: Fortnite wordt Sportnite!

25-09-20

Vrijdag 16 oktober organiseert Alkmaar Sport in samenwerking met Stichting LINK ‘Sportnite’. Sportnite is gebaseerd op het populaire Playstation-spel Fortnite, maar dan met échte obstakels en battles in sportcomplex Oosterhout aan de Vondelstraat in Alkmaar. Deelnemers strijden tegen elkaar met nerfguns, trefballen en sneeuwballen. De dagwinnaar gaat naar huis met een leuke prijs, maar de lol staat voorop! Er zijn drie leeftijdscategorieën, van 8-12 jaar, van 13-15 jaar en van 16-18 jaar. Deelnamekosten bedragen € 2,50 p.p. en vooraf inschrijven is noodzakelijk, dit kan via www.alkmaarsport.nl/sportnite

 

De Week tegen Eenzaamheid 1 t/m 8 oktober

23-09-20

In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

  • Een manier om met anderen in contact te komen is door samen te eten. Dat kan bijvoorbeeld bij Resto van Harte, in Overdie, Hoefplan en Huiswaard. Iedereen is welkom om te komen eten. Iedereen is ook welkom om als vrijwilliger te helpen. Kom langs, ontmoet je buurtgenoten, schuif gezellig aan of doe mee. lees meer
  • Samen wandelen is ook een manier om anderen te ontmoeten. De Alkmaarse wandelclub ‘ Klaar Mee – Loop Mee’ is een wandelclub die zes dagen per week wandelt vanaf verschillende locaties verspreid over Alkmaar. Er zijn zeven verschillende wandelbegeleiders die de wandelingen verzorgen. lees meer

Week tegen Pesten 21 t/m 25 september

22-09-20

In de Week Tegen Pesten 2020 staat het aanpakken van pesten en het werken aan een veilige school centraal. Dit jaar is het motto Samen aan zet.

Wat kun je als ouder doen als je kind gepest wordt? Als je kind je vertelt dat het gepest wordt, wil je het liefst direct handelen. Het pesten moet gestopt worden. Een hele natuurlijke reactie. Toch is het goed om even een pas op de plaats te maken. Je helpt je kind het meest als jullie sámen oplossingen zoeken tegen het pesten.

lees meer

24 Oktober Lichtjescafé in Alkmaar

18-09-20

Zaterdag 24 oktober is er weer een vertrouwd Lichtjescafé op een nieuwe locatie: van 10:00 tot 11:30 ben je welkom in de kleine zaal van Het Tesseltheater in Alkmaar. De ruimte en de opzet voldoen aan de corona-maatregelen. Het theater is deze ochtend alleen geopend voor het Lichtjescafé. Kom je ook? KLIK HIER

Streetwise Cup in Daalmeer

18-09-20

Alkmaar Sport organiseert dit jaar op maandag 19, woensdag 21 en vrijdag 23 oktober de voorrondes van de Streetwise Cup op het Cruyff Court in de Daalmeer. Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool kunnen zich inschrijven met een vrienden- of schoolteam van 6 personen. Zowel jongens- als meidenteams nemen het tegen elkaar op en strijden om een plek in de regionale finale. 

Cool event op 3 oktober tijdens Week v/d Eenzaamheid

18-09-20

Van 1 tot en met 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid, waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan. Zo is er op zaterdag 3 oktober speciaal voor tieners en twintigers een super gave middag in het Cool theater in Heerhugowaard: het ‘jongeren ontmoeten jongeren’ event! 
Op deze middag ga jij op een hele leuk én makkelijke manier met andere leeftijdsgenoten in contact komen. Zet deze middag dan in je agenda want dit event mag je niet missen!
Meer weten? Klik HIER


Steuntje in de rug nodig? Z11 is er voor jou

18-09-20

Stichting Z11 Jongerencoaching is er voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar oud die een doel voor zichzelf stellen en dat ook willen bereiken. Een Z11 coach luistert naar je, laat zien wat je zelf kunt, begrijpt je, en geeft je praktische tips.

Voor meer info en/of aanmelden: www.z11jongerencoaching.nu    info@z11jongerencoaching.nu 
Telefoon: 06-4493 8906 (ma & do 10.00-15.00 uur)

Vrijwilligersvacature voor ervaringsdeskundige jongeren

18-09-20

Ben jij tussen de 16-30 jaar, woon je in Alkmaar en wil je jouw levenservaring inzetten om andere jongeren hoop en steun te bieden? RCO De Hoofdzaak start in oktober weer met een opleiding tot ervaringsdeskundige jongere. Deze duurt twaalf weken en is op de dinsdagavond. Daarna ga je aan de slag als vrijwilliger voor minimaal één dagdeel per week, dit is uiteraard in overleg wanneer dat jou uitkomt. De aanmeldingen komen al binnen, dus wees snel! Geef bij aanmelding je telefoonnummer door, zodat we contact met je kunnen opnemen voor een kennismakingsgesprek. Meld je aan bij Annieke Kaptein via: Whatsapp/Signal een bericht naar 06-44356229 of een e-mail naar a.kaptein@rcodehoofdzaak.org

 

Brandwonden bij kinderen voorkomen

16-09-20

De meeste brandwondenongevallen bij kinderen ontstaan door het staan, grijpen en naar zich toe trekken van hete kopjes thee. 
De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft een boekje met tips gemaakt over hoe je brandwonden kunt voorkomen. Dit is gratis te bestellen.

Alvast een tip: niet alleen kopjes thee buiten bereik van het kind zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij de thee te doen. Als de thee dan over het kind gaat, is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner. 

 

Alkmaar zoekt Junior Cyber Agents (8-12 jaar)

14-09-20

Om de strijd aan te gaan met cybercriminaliteit is gemeente Alkmaar sinds maart 2020 op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen de 8 en 12 jaar die door het spelen van HackShield leren hoe ze zichzelf en hun omgeving wapenen tegen online gevaren. In juli werden de eerste Junior Cyber Agents gehuldigd door de politie en burgemeester. Maar hoe meer Cyber Agents hoe beter.

Door de spannende HackShield game te spelen, leren kinderen alles over hacken, datalekken en andere online gevaren. HackShield maakt van hen een Cyber Agent die straks al deze gevaren herkent en kan voorkomen.

lees meer