Nieuws

Alle nieuwsitems

Speel je Wijs festival 11 maart

03-03-20

Woensdag 11 maart organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een leuke activiteit: het Speel je Wijs-festival. Het festival vindt plaats in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar, van 14.30 tot 16.30 uur. Allerlei organisaties doen mee, zoals Bibliotheek Kennemerwaard, Ping Pong Alkmaar en de Knutselclub van het wijkcentrum. Ouders en kinderen zijn van harte welkom op deze gratis bijeenkomst.

Er zijn allerlei gratis workshops en activiteiten:
• De Knutselclub van wijkcentrum Overdie
• Gezond hapje maken
• Schminken
• Peuterdans, voor ouders en kinderen tussen 0 en 4 jaar
• Ping Pong Alkmaar
• Zeekadetkorps Alkmaar
• Theater (Eigenwijze072)

Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en voor ouders is er informatie over spelen en opvoeden verkrijgbaar.
Meer informatie via info@cjgalkmaar.nl

Watertappunt basisschool Jules Verne

26-02-20

Op woensdag 26 februari opent de Jules Verne officieel het drinkwaterpunt op het schoolplein. Wethouder Konijn-Vermaas en Druppie, de mascotte van JOGG Alkmaar, zijn aanwezig om de eerste bidon te vullen. Samen met vier andere scholen in gemeente Alkmaar heeft Jules Verne subsidie ontvangen om een deel van het watertappunt te financieren.

lees meer

Complimentendag 1 maart

26-02-20

Aanstaande zondag, 1 maart, is het Complimentendag!
Het is belangrijk om te letten op wat je kind goed doet. Geef je kind regelmatig een compliment. Regelmatig laten weten dat je kind iets goed doet, zorgt ervoor dat het zich gezien voelt. Het bevordert het zelfvertrouwen van je kind en vergroot de kans dat het dat gedrag vaker zal vertonen. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld je partner!

Van peuter naar kleuter

18-02-20

Tegen de tijd dat je kind naar de basisschool gaat kan hij/ zij kan vaak meer dan je denkt, maar heeft soms nog wel je hulp nodig. Je kind is op weg om zelfstandig te worden! In dit artikel lees je hoe je je kind kan voorbereiden op deze nieuwe fase.

Scoor een Boek met AZ en bibliotheek Kennemerwaard

04-02-20

AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten. Het leesproject 'Scoor een Boek!' koppelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om zo veel mogelijk kinderen te stimuleren om met plezier te lezen. Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Vanaf 24 februari start Scoor een Boek - editie 2020.

lees meer

Voorleestips

22-01-20

De Nationale Voorleesdagen beginnen vandaag!
Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Voorleestips

Taallessen voor volwassenen

22-01-20

In de wijken Overdie en De Hoef geeft het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met zes verschillende scholen Nederlandse lessen. Je bent van harte welkom om mee te doen.
Je kunt je inschrijven als:
• Je niet inburgerings-plichtig bent; dit betekent dat je al ingeburgerd bent of dat je vrijstelling hebt gekregen. Als je nog moet inburgeren, kun je niet naar deze lessen.
•  Je oorspronkelijk uit Europa komt.
• Je 18 jaar of ouder bent.

Er is één keer per week les op een school. De niveaus op de scholen zijn verschillend. Meedoen is helemaal gratis, maar je moet wel 80% van de lessen aanwezig zijn.
Om mee te doen, neem je contact op met Annemiek van der Walle, tel. 06-58849215 of via avanderwalle@rockopnh.nl

De lessen zijn op de basisscholen:
de Wegwijzer (B1)
de Fontein (alfabetisering, A1 en A2)
Kardinaal de Jong (B1)
Matthias (A1 en A2)
Nicolaas Beets (B1)
An Nasr (alfabetisering, A1 en A2)

 

Informatieavond Nieuw Samengesteld Gezin

15-01-20

Een stiefouder in een nieuw samengesteld gezin staat voor een hele uitdaging. Er kunnen een heleboel vragen op je af komen, zoals:
• Wat is mijn rol als stiefmoeder of stiefvader binnen het samengestelde gezin?
• Hoe ga ik om met mijn stiefkinderen?
• Hoe ga ik om met mijn ex-partner en de ex van mijn nieuwe partner?
• Hoe steunen mijn partner en ik elkaar in een samengesteld gezin?

Stiefgoed Alkmaar organiseert in 2020 meerdere keren de Informatieavond Nieuw Samengesteld Gezin.

lees meer

Nieuwsbrief januari 2020

08-01-20

De nieuwsbrief van januari staat in het teken van bewegen. Dat is een van de dingen die we kunnen doen om gezond te blijven. Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter! Dat geldt voor volwassenen én kinderen. Het fijne van bewegen is, dat je het kunt doen op de manier die bij je past. 

lees de nieuwsbrief

IkDURF weerbaarheidstraining start 13 januari

02-01-20

IkDURF, de weerbaarheidstraining van Sport-Z welke is bedoeld voor kinderen van 8-15 jaar die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod of een GGZ-indicatie hebben, start dit nieuwe jaar op maandag 13 januari. Je kunt je nog aanmelden! KLIK HIER

 

 

Alkmaar Sport: Buurtbattle in Alkmaar-Zuid

13-12-19

De sportregisseur van Alkmaar Sport organiseert in de kerstvakantie een zaalvoetbaltoernooi in Sportcomplex Oosterhout in Overdie. Op vrijdag 3 januari nemen jongeren het in twee leeftijdsgroepen tegen elkaar op tijdens deze vriendschappelijke Buurtbattle. De Buurtbattle wordt in vier regio’s in Alkmaar gespeeld waarna de winnende teams tegen elkaar zullen strijden om de titel ‘kampioen van Alkmaar’. Deelname is gratis. Voor meer info en aanmelden, KLIK HIER

Volop Kerst in zwembad Hoornse Vaart

13-12-19

Zwembad Hoornse Vaart bruist tijdens de kerstperiode van activiteiten. Het animatieteam van Alkmaar Sport pakt in de kerstvakantie uit met gratis animatie op de dinsdag- en zaterdagmiddag. Op zaterdag 21 december wordt het zwembad tijdens het discozwemmen omgetoverd tot een kerstparadijs. Daarnaast komt op tweede kerstdag de kerstman op bezoek en ligt er elke dag een 16-meterlange stormbaan in het 50-meterbad. Op kerstavond en tweede kerstdag is het Alkmaarse bad geopend. Voor meer info: KLIK HIER

Paarse Vrijdag 13 december

09-12-19

Paarse Vrijdag is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren.
‘Jezelf kunnen zijn is een feest!’ is het motto van Paarse Vrijdag 2019.

lees meer

Wijkcentrum Mare Nostrum: woensdagmiddag Kidsfun!

26-11-19

Kom jij ook op woensdagmiddag naar Kidsfun in wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar? Want iedere week is het daar knutselen geblazen met deskundige begeleiding. Kinderen van 4 tot 12 zijn welkom om aan de hand van thema's zich creatief uit te leven met verschillende materialen. Dit kun je de komende weken verwachten:
27 november Raamdecoratie
4 december Zie ginds komt…. en we zingen met Leo Sinterklaasliedjes
11 december Sneeuwpop maken
18 december Kerstversiering, en we zingen met Leo Kerstliedjes
25 december en 1 januari is er geen kidsfun

KLIK HIER

10 December: Kerst Activiteiten Markt CJG Oost

21-11-19

Kom op dinsdag 10 december ook naar de gezellige jaarlijkse Kerst Activiteiten Markt voor ouders en kinderen, georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), op onze locatie in de Merwedestraat 4 in Alkmaar. Er vinden allerlei leuke activiteiten plaats waaronder schminken, voorlezen, sjoelen, knutselen, een EHBO-quiz en er is muziek en lekkers (soep, smoothies en gezonde snacks).Tevens zijn er leuke prijzen te winnen! Je bent van harte welkom van 15:00 tot 16:30 uur en de toegang is gratis.

Vandaag 20-11 Dag van de Rechten van het Kind

20-11-19

Vandaag, 20 november, is de internationale Dag van de Rechten van het Kind.Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert ‘kind’ als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Meer weten? KLIK HIER