Nieuws

Alle nieuwsitems

Brandwonden bij kinderen voorkomen

16-09-20

De meeste brandwondenongevallen bij kinderen ontstaan door het staan, grijpen en naar zich toe trekken van hete kopjes thee. 
De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft een boekje met tips gemaakt over hoe je brandwonden kunt voorkomen. Dit is gratis te bestellen.

Alvast een tip: niet alleen kopjes thee buiten bereik van het kind zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij de thee te doen. Als de thee dan over het kind gaat, is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner. 

 

Alkmaar zoekt Junior Cyber Agents (8-12 jaar)

14-09-20

Om de strijd aan te gaan met cybercriminaliteit is gemeente Alkmaar sinds maart 2020 op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen de 8 en 12 jaar die door het spelen van HackShield leren hoe ze zichzelf en hun omgeving wapenen tegen online gevaren. In juli werden de eerste Junior Cyber Agents gehuldigd door de politie en burgemeester. Maar hoe meer Cyber Agents hoe beter.

Door de spannende HackShield game te spelen, leren kinderen alles over hacken, datalekken en andere online gevaren. HackShield maakt van hen een Cyber Agent die straks al deze gevaren herkent en kan voorkomen.

lees meer

Live stream cursus Zwanger, gezond en fit

11-09-20

1 Oktober 2010 start er wederom een live stream cursus: "Zwanger gezond en fit". Tijdens je zwangerschap wil je fit blijven. En gezond! Want wie fit aan de bevalling begint, zal weer sneller herstellen na de bevalling. Bovendien wil je graag weten wat je straks te wachten staat als de bevalling begint en de baby er is. De cursus Zwanger, gezond en fit besteedt aandacht aan deze onderwerpen. De livestream kun je thuis in je eigen omgeving volgen. Kijk in onze AGENDA

Nieuw in Alkmaar: SportXperience

11-09-20

Dinsdag 6 oktober start de eerste les van SportXperience, een nieuw Alkmaars initiatief voor kinderen van 6 t/m 11 jaar. Vijf lokale sportverenigingen hebben de handen inéén geslagen, waardoor de deelnemers gedurende het sportseizoen maar liefst vijf verschillende sporten uitproberen. Elke vijf weken staat er een andere sport op het programma, waarbij achtereenvolgens rugby, handbal, schermen, atletiek en tennis aan bod komen. Zo ontstaat de unieke mogelijkheid te ontdekken waar de interesses en talenten van de kinderen nu écht liggen. Na afloop van het sportseizoen ontvangen de deelnemers bovendien een sportadvies op maat. Deelnamekosten voor het complete seizoen (25 weken) bedragen € 75,-. Voor meer info en aanmelden, KLIK HIER

Samen in Beweging inspiratiebijeenkomst 23 september

11-09-20

‘Samen in Beweging’ is een gratis inspiratiebijeenkomst waarbij u, als ouders/verzorgers, leuke tips en ideeën gaat opdoen voor een gezondere leefstijl van uw kind(eren). U bent van harte welkom op woensdagavond 23 september 2020. De avond bevat verschillende informatieve workshops over voeding, gedrag, bewegen en lekker in je vel zitten.
Locatie: Basisschool Jules Verne (ook ouders/verzorgers waarvan het kind op een andere school/kinderopvang zit, zijn van harte welkom) Drechterwaard 9 in Alkmaar. Tijdstip: Van 18.45 uur inloop tot 21.05 uur. Passende maatregelen worden genomen i.v.m. het corona virus, zodat we op een veilige en verantwoorde wijze deze avond kunnen laten doorgaan. 

Aanmelden? Stuur voor 16 september een mail naar: anjalems@joggalkmaar.nl, onder vermelding van ‘Samen in Beweging’. Voor meer informatie kunt u terecht bij JOGG regisseur Anja Lems E: anjalems@joggalkmaar.nl of T: 06 1896 2953 

Open Monumentendag 12-13 september

08-09-20

Open Monumentendag, dit jaar op 12 en 13 september, gaat door, maar wel in aangepaste vorm met (coronaproof) activiteiten, zoals bijvoorbeeld openluchtlezingen en mogelijkheden om monumenten digitaal (via filmpjes) binnen te bekijken.
Speciaal voor kinderen is er een spetterend jeugdprogramma 'Afvalmarathon' met leuke en leerzame activiteiten in de Grote Sint Laurenskerk op zondagochtend 13 september van 9.00 tot 12.00 uur.

lees meer

Afvalmarathon voor de jeugd

De Dag van de Scheiding / 11 september

07-09-20

Na kortere of langere tijd van overwegen is de knoop doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar. Wat nu?
Er breekt een moeilijke periode aan, waarbij iedereen die er mee te maken heeft een vorm van ondersteuning kan gebruiken.

 • Iedereen kan terecht bij het Relatiespreekuur met vragen over (echt)scheiding, opvoeding,  financiële en juridische aspecten, vragen over afspraken met de ex-partners of over nieuwe stiefgezinnen. Ook als je twijfels hebt over je relatie of als je nog niet direct aan een scheiding denkt, ben je welkom. Voor een afspraak kun je bellen tussen 9.00-13.00 uur naar MEE & de Wering (onder vermelding van relatiespreekuur) telefoonnummer 088-0075000.
  In CJG Zuid is het Relatiespreekuur op woensdag van 10.00 -11.00 uur en in CJG Noord op donderdag van 10:00-14:00 uur.
 • Zijn er plannen voor scheiden? Two2Tango helpt partners, kinderen, ouders of grootouders om bewust met de situatie om te gaan. 
 • Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat vertrouwd was, gaat ineens veranderen. Kinderen kunnen in deze onzekere periode een steuntje in de rug goed gebruiken. De workshop Zandkastelen geeft kinderen handvatten om met de (aanstaande) echtscheiding om te gaan.
 • MEE & de Wering start op 16 oktober de ontmoetingsgroep Staande blijven na een scheiding’ voor ouders die net gescheiden zijn. Ouders kunnen (onder begeleiding) met elkaar in gesprek over de onderwerpen waar zij in deze moeilijke periode tegenaan lopen. 

Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding

07-09-20

Op 10 september is het Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding.

Iedereen heeft wel eens een angstig gevoel of last van een donkere bui. Maar wat als dat gevoel niet meer weggaat? Een angststoornis of depressie kan je leven beperken. Toch praten we er weinig over. Dat is jammer, want erover praten, helpt. Kijk op Hey het is oké

Herken je één of meerdere signalen bij iemand uit jouw omgeving? 
* Verandering in gedrag
* Verandering in emoties
* Zich terugtrekken
* Zeggen dat het niet goed gaat
Dan kan dit erop wijzen dat deze persoon psychische hulp nodig heeft.
Probeer deze persoon dan ook aan te sporen om hulp te zoeken. Of misschien heb je zelf hulp nodig. 

Gedachten aan zelfdoding kunnen komen door ingrijpende gebeurtenissen in het leven.
Probeer erover te praten.

De Zelfmoordlijn 113 is een anonieme hulplijn voor iedereen die aan zelfdoding denkt of zich zorgen maakt om iemand. De noodlijn is bereikbaar via telefoon, chat en e-mail en wordt beantwoord door deskundig opgeleide vrijwilligers.

lees meer

Samen in Beweging: gezellige ouderbijeenkomsten

04-09-20

Speciaal voor de ouders/verzorgers van kinderen die extra zorgbehoeften hebben verzorgt Sport-Z samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin ouderbijeenkomsten 'Samen in Beweging'. Op regelmatige basis komen de ouders bij elkaar. Een leuke en laagdrempelige beweegactiviteit staat centraal, maar het gaat er met name om dat we het gezellig hebben, ontspannen en elkaar ontmoeten en eventueel verhalen en ervaringen uit te wisselen. Je kunt ervoor kiezen één of meerdere keren aan te sluiten. Voor meer info en aanmelden: KIJK HIER

Kinderboekenweek 2020: En toen?

04-09-20

Van 30 september t/m 11 oktober is het weer Kinderboekenweek. En dit jaar gaan we terug in de tijd. We hebben daarvoor geen tijdmachine nodig; door het lezen van spannende boeken kom je vanzelf in het verleden terecht! En er is nog veel meer te doen in de bieb, kom jij ook? KLIK HIER

Week van Lezen en Schrijven / 7-13 september

03-09-20

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Hierdoor begrijpen ze bijvoorbeeld een brief van de gemeente of de bijsluiter van medicijnen minder goed. Vaak is het ook lastig om een computer, smartphone of tablet te gebruiken.

Herken jij jezelf hierin en zou je best beter willen leren lezen, schrijven, spreken of luisteren? Kom dan naar het Taalhuis. Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. 

 • Vanaf 2 september start in de bibliotheek Centrum Alkmaar het Taalcafé (voor iedereen) en vanaf 14 september gaat  'Samen (Nederlands) praten' (voor vrouwen) weer van start. Vanwege corona is het belangrijk dat je je aanmeldt via 072 -5156644 of klantenservice@bknw.nl. Geef je naam en de datum dat je wilt komen door, dan ben je van harte welkom. Lees meer over het Taalhuis.

 • Bij Alkmaar Taal Thuis is er vanaf  dinsdag 1 september weer Taalcafé vanuit wijkcentrum de Rekere. Je kunt er terecht om (Nederlands) te praten, te luisteren of een (taal) spelletje te doen. Lees meer over Alkmaar Taal Thuis

 • Beheers je de Nederlandse taal goed en help je mensen graag op weg? Wil je dan een taalmaatje zijn? Je trekt met iemand op voor wie het Nederlands geen moedertaal is.
  Lees meer over Taalmaatje

Dag van de Verborgen Amoede / 4 september

01-09-20

Niet iedereen die recht heeft op gemeentelijke regelingen maakt hier gebruik van, misschien omdat je de regeling niet kent of omdat je het lastig vindt om de formulieren voor een tegemoetkoming (vergoeding) in te vullen. Het is jammer als je geld misloopt, waar je wel recht op hebt. 

Het Formulierenpunt helpt je bij het invullen van (online) formulieren. Ook word je geholpen om alle gegevens te verzamelen en bekijk je samen waar je recht op hebt. 

Ook kun je bij Humanitas terecht voor hulp rond je geldzaken. Bijvoorbeeld om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Of bij het zoeken naar ruimte in het budget om schulden af te lossen. 

Lees meer over het Formulierenpunt en Humanitas Thuisadministratie

Cursussen zwangerschap en baby's gaan van start!

28-08-20

Ben je zwanger of is de baby inmiddels gearriveerd? Neem een kijkje in onze AGENDA voor het huidige cursusaanbod op het gebied van zwangerschap en baby's. Bijvoorbeeld de cursus Mindful Zwanger en Bevallen; 7 november start deze 8 weekse cursus weer. Zwanger Gezond en Fit start op 22 oktober, meld je aan voor de workshop "Een baby!" die op 19 november gehouden wordt. En er is een informatieavond over borstvoeding op 18 november. Klik op deze items in onze AGENDA en je wordt doorverwezen naar de site van GGD Hollands Noorden voor meer info en om je aan te melden.

Correctie: En nu...ik! start maandag 14 september

27-08-20

In het bericht over En nu...ik!, de wekelijkse training voor kinderen (7-11 jaar) die thuis veel ruzie hebben meegemaakt, is een fout geslopen. Het start niet op woensdag 16 september maar op maandag 14 september van 15:30-17:00 uur  in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8, Alkmaar. En vanaf dan elke maandagmiddag.  Voor meer info en aanmelden bel: 088-2342570

Nieuwsbrief augustus Grip op Geld

24-08-20

We zijn allemaal op een andere manier bezig met geldzaken. De een is er het liefst zo weinig mogelijk mee bezig, maar vraagt zich soms wel eens af waar het geld blijft. Een ander heeft zorgen over alle rekeningen, of hoe de fiets of sportclub van de kinderen betaald moet worden. En wie door de coronacrisis plotseling (veel) minder inkomen heeft, zal ook de uitgaven aan moeten passen. Kortom: Een goed inzicht in je eigen geldzaken en mogelijkheden van financiële ondersteuning kan veel problemen voorkomen.

lees onze nieuwsbrief

Sport doet iets met je

21-08-20

Van 18 t/m 27 september is de Nationale Sportweek met dit jaar als thema "Sport doet iets met je". Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Sportclubs spelen daarbij een cruciale rol en zijn een ontmoetingsplek voor allerlei mensen. Door de coronacrisis staan we nu nóg meer dan normaal voor de uitdaging om de sport overeind te houden, want uit onderzoek blijkt dat veel mensen minder zijn gaan sporten. Met de NOC*NSF Nationale Sportweek wordt het sportseizoen geopend en krijgt de sport een hoognodige impuls.

Bekijk hier de themadagen.