Nieuws

Alle nieuwsitems

Corona-hulp bij Alkmaarvoor elkaar

23-03-20

In deze corona-crisis hebben oudere en kwetsbare mensen het zwaar. Maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk oppas hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan.
Alkmaarvoor elkaar verzamelt alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo is de kans het grootst dat hulp gevonden wordt. Vraag om hulp of help een ander!

lees meer

10 Tips in het omgaan met de huidige thuissituatie

20-03-20

De huidige thuisblijfsituatie vanwege het Coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders/verzorgers. Hoe ga je hier als ouder mee om? Met deze tien tips van het Nederlands Jeugdinsituut hopen we een eerste richting te geven. De komende periode worden de tips aangevuld met concrete voorbeelden om ouders/verzorgers verder te helpen. KLIK HIER

Leuke tip voor het weekend: De Glimlach van een Kind

20-03-20

Het weekend staat voor de deur en miljoenen ouders zitten thuis met de kinderen. Er zijn overal op internet vele tips te vinden over wat je zou kunnen doen. Zo kregen wij deze leuke tip: het gratis online boek De Glimlach van een Kind. Er worden veel bijzondere momenten en gesprekken die je met je kind(eren) kunt hebben in beschreven. KLIK HIER

(inloop) Spreekuur Maatschappelijk Werk

18-03-20

In verband met de corona-crisis is er GEEN (inloop) spreekuur Maatschappelijk Werk op de locaties van CJG Alkmaar. Ook het Relatiespreekuur vindt niet plaats op het CJG.
Als je ondersteuning nodig hebt bij het oplossen van en omgaan met problemen in je dagelijks leven, in je werk of in je relatie, neem dan contact op met MEE&De Wering, via telefoonnummer 088-0075000.  (tussen 9.00  en 17.00 uur)

Workshops, cursussen en overige bijeenkomsten

17-03-20

In verband met het Coronavirus zijn alle activiteiten die in de Agenda staan t/m 6 april gecanceld.

Inloopspreekuur 0-4 jaar tijdens corona-crisis

16-03-20

In verband met de situatie rondom het coronavirus kunnen de inloopspreekuren alleen op afspraak worden bezocht. 

Heb je vragen over bijvoorbeeld slapen, huilen of wil je je kindje laten wegen?
Bel naar 088-01 00 550
Dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen.

Uiteraard houdt iedereen zich aan de richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We vragen ouders:

  • Niet te komen indien ouders en/of kinderen verkouden zijn, luchtwegklachten of koorts hebben.
  • Het CJG/consultatiebureau te bezoeken met slechts 1 ouder/verzorger.
  • Afstand (1,5 meter) te houden in de wachtruimte.

Daarnaast houdt men zich aan de hygiënemaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Regelmatig handen wassen.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Geen handen schudden.

Speel je Wijs festival 11 maart

03-03-20

Woensdag 11 maart organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een leuke activiteit: het Speel je Wijs-festival. Het festival vindt plaats in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar, van 14.30 tot 16.30 uur. Allerlei organisaties doen mee, zoals Bibliotheek Kennemerwaard, Ping Pong Alkmaar en de Knutselclub van het wijkcentrum. Ouders en kinderen zijn van harte welkom op deze gratis bijeenkomst.

Er zijn allerlei gratis workshops en activiteiten:
• De Knutselclub van wijkcentrum Overdie
• Gezond hapje maken
• Schminken
• Peuterdans, voor ouders en kinderen tussen 0 en 4 jaar
• Ping Pong Alkmaar
• Zeekadetkorps Alkmaar
• Theater (Eigenwijze072)

Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en voor ouders is er informatie over spelen en opvoeden verkrijgbaar.
Meer informatie via info@cjgalkmaar.nl

Watertappunt basisschool Jules Verne

26-02-20

Op woensdag 26 februari opent de Jules Verne officieel het drinkwaterpunt op het schoolplein. Wethouder Konijn-Vermaas en Druppie, de mascotte van JOGG Alkmaar, zijn aanwezig om de eerste bidon te vullen. Samen met vier andere scholen in gemeente Alkmaar heeft Jules Verne subsidie ontvangen om een deel van het watertappunt te financieren.

lees meer

Complimentendag 1 maart

26-02-20

Aanstaande zondag, 1 maart, is het Complimentendag!
Het is belangrijk om te letten op wat je kind goed doet. Geef je kind regelmatig een compliment. Regelmatig laten weten dat je kind iets goed doet, zorgt ervoor dat het zich gezien voelt. Het bevordert het zelfvertrouwen van je kind en vergroot de kans dat het dat gedrag vaker zal vertonen. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld je partner!

Van peuter naar kleuter

18-02-20

Tegen de tijd dat je kind naar de basisschool gaat kan hij/ zij kan vaak meer dan je denkt, maar heeft soms nog wel je hulp nodig. Je kind is op weg om zelfstandig te worden! In dit artikel lees je hoe je je kind kan voorbereiden op deze nieuwe fase.

Scoor een Boek met AZ en bibliotheek Kennemerwaard

04-02-20

AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten. Het leesproject 'Scoor een Boek!' koppelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om zo veel mogelijk kinderen te stimuleren om met plezier te lezen. Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Vanaf 24 februari start Scoor een Boek - editie 2020.

lees meer

Voorleestips

22-01-20

De Nationale Voorleesdagen beginnen vandaag!
Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.

Voorleestips

Taallessen voor volwassenen

22-01-20

In de wijken Overdie en De Hoef geeft het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met zes verschillende scholen Nederlandse lessen. Je bent van harte welkom om mee te doen.
Je kunt je inschrijven als:
• Je niet inburgerings-plichtig bent; dit betekent dat je al ingeburgerd bent of dat je vrijstelling hebt gekregen. Als je nog moet inburgeren, kun je niet naar deze lessen.
•  Je oorspronkelijk uit Europa komt.
• Je 18 jaar of ouder bent.

Er is één keer per week les op een school. De niveaus op de scholen zijn verschillend. Meedoen is helemaal gratis, maar je moet wel 80% van de lessen aanwezig zijn.
Om mee te doen, neem je contact op met Annemiek van der Walle, tel. 06-58849215 of via avanderwalle@rockopnh.nl

De lessen zijn op de basisscholen:
de Wegwijzer (B1)
de Fontein (alfabetisering, A1 en A2)
Kardinaal de Jong (B1)
Matthias (A1 en A2)
Nicolaas Beets (B1)
An Nasr (alfabetisering, A1 en A2)

 

Nieuwsbrief januari 2020

08-01-20

De nieuwsbrief van januari staat in het teken van bewegen. Dat is een van de dingen die we kunnen doen om gezond te blijven. Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter! Dat geldt voor volwassenen én kinderen. Het fijne van bewegen is, dat je het kunt doen op de manier die bij je past. 

lees de nieuwsbrief

IkDURF weerbaarheidstraining start 13 januari

02-01-20

IkDURF, de weerbaarheidstraining van Sport-Z welke is bedoeld voor kinderen van 8-15 jaar die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod of een GGZ-indicatie hebben, start dit nieuwe jaar op maandag 13 januari. Je kunt je nog aanmelden! KLIK HIER

 

 

Alkmaar Sport: Buurtbattle in Alkmaar-Zuid

13-12-19

De sportregisseur van Alkmaar Sport organiseert in de kerstvakantie een zaalvoetbaltoernooi in Sportcomplex Oosterhout in Overdie. Op vrijdag 3 januari nemen jongeren het in twee leeftijdsgroepen tegen elkaar op tijdens deze vriendschappelijke Buurtbattle. De Buurtbattle wordt in vier regio’s in Alkmaar gespeeld waarna de winnende teams tegen elkaar zullen strijden om de titel ‘kampioen van Alkmaar’. Deelname is gratis. Voor meer info en aanmelden, KLIK HIER