Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Om je kind te leren omgaan met geld kun je zakgeld geven. Dat kun je doen als je kind de verschillende munten kan herkennen. Meestal is dat rond de 6 of 7 jaar.

Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van hoeveel je zelf te besteden hebt en wat je kind ervan moet kopen. Kinderen zeggen altijd dat anderen meer krijgen!

Maak afspraken

Het belangrijkste is dat jullie samen duidelijke afspraken maken, en dat je je daar als ouder ook aan houdt. Geef bijvoorbeeld steeds een vast bedrag op een vast tijdstip. Geef geen extra geld als je kind iets wil kopen maar het zakgeld al helemaal opgemaakt heeft aan iets anders. Fouten maken mag. Daar leren kinderen van. Door kinderen goed te leren omgaan met geld, kun je voorkomen dat ze later geldproblemen krijgen. Bespreek ook af en toe samen hoe het gaat. Heeft je kind genoeg geld? Lukt het om te sparen? Praat ook over reclame. Zo kan je kind leren om de trucjes van reclame te snappen.

Sparen

Leer je kind om te sparen voor iets dat het graag wil hebben. Leer je kind ook dat het nuttig en leuk kan zijn om iets te kopen. Er zijn namelijk kinderen die liever niets uitgeven! Als je kind ouder wordt, kun je het meer verantwoordelijkheid geven. Je kunt dan bijvoorbeeld ook kleedgeld geven.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Geen zin meer in BSO, aan toegeven?
  Vanmorgen was het een heel drama: 2 kinderen (6 en 8, groep 5 en groep 4) die geen zin meer hebben om in de vakantie naar de BSO te moeten, en 2 ouders die gewoon moeten werken.
 • Starten met methylfenidaat
  Mijn kind van amper 7 gaat een dezer dagen beginnen met medicatie. Het is voor mij super spannend. Ik ben op zoek naar wat geruststelling maar ook waar ik op moet letten.
 • Kindersport zonder kliekjes
  Hoi,
 • Bedreigd
  Ik ben bedreigd door mijn ex partner dat mijn nieuwe partner niet in de buurt van ons kind mag komen. Mijn expartner is onberekenbaar en heeft stemmingswisselingen en ziekelijk jaloers.
 • Cadeau voor meisje dat 6 wordt?
  Jullie hebben altijd leuke ideeën voor cadeautjes. Wie weet wat leuks voor een meisje dat 6 jaar wordt. Ik zou zeggen dingen tot EUR 20. Evt. kunnen we meer kleinere dingen geven.