Kan ik leidingwater gebruiken voor de flesvoeding?

In principe is het leidingwater in Nederland zuiver genoeg voor gebruik door zuigelingen. Je kunt zelfs beter geen flessenwater gebruiken omdat daarin allerlei stoffen zitten, zoals bijvoorbeeld zout, die niet goed zijn voor een baby. Bovendien is het duur en niet goed voor het milieu.

Loden leidingen

Alleen het gebruik van leidingwater uit loden leidingen voor zuigelingen en jonge kinderen wordt afgeraden.

In Nederland ligt de concentratie lood in het leidingwater beneden de 25 microgram per liter. Bij loodconcentraties boven de 35 microgram per liter kunnen zuigelingen de veilige ‘bovengrens’ overschrijden. Dat kan voorkomen in huizen die gebouwd zijn vóór 1940 in de binnenstad van grote steden, waar in enkele gevallen nog loden leidingen zijn.

Baby’s die flesvoeding (kunstvoeding) krijgen, kunnen daardoor te veel lood binnenkrijgen. Dat veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel, die leidt tot concentratieproblemen en verminderde intelligentie. Verder kan langdurige blootstelling aan lood leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk. Het advies is om dan water uit flessen of pakken te gebruiken, met een laag natriumgehalte (dus weinig zout).

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afbouwen nachtvoedingen
  Mijn zoontje is nu 10 maanden en drinkt snachts nog gemiddeld 2x bv. Vanacht bijv werd hij vaker wakker door de harde wind en dan laat ik hem drinken om daarna weer verder te slapen.
 • Kraamhulp is geen werkster
  https://www.ad.nl/ad-werkt/kraamverzorgsters-zijn-het-zat-we-zijn-geen-h...
 • Baby 7 mnd wordt nog steeds 4/5 keer wakker in de nacht.
  Onze kleine man is morgen 7 maanden oud.
 • Baby op bed leggen
  Ons knulletje is over 2 dagen 6 maanden en ik geef nog volledige borstvoeding. Om de 3 uur, dus 4 voedingen per dag.
 • Voedingsschema 6 maanden
  Wij zijn gezegend met een goed etende jongen van ruim 6 maanden, lengte en gewicht +1 lijn. Onlangs is hij geopereerd en daarna heeft hij korte tijd slecht gegeten.