Kraamtijd

Meteen na de bevalling komt er veel op je af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.

Hoeveel uren kraamzorg?

In overleg met de kraamzorgorganisatie kun je kiezen voor drie tot acht uur zorg per dag (24 tot 64 uur in totaal). Dit is afhankelijk van je wensen en wat jij en je baby nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Maar ook of bijvoorbeeld partner en familieleden voor jullie kunnen zorgen.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je kind en ze weet raad! Dat je zelf nog niet alles weet, hoeft gelukkig ook niet. Je groeit met je kind mee. De kraamverzorgende is er om je te helpen, je alles te leren over je baby en je vaardig te maken om met je baby om te gaan.

Onderzoeken

Je baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore en in de eerste week na de geboorte een hielprik en een gehoorscreening.

Kwaaltjes

Soms hebben baby’s last van kwaaltjes, zoals geel zien, pukkeltjes, een droge huid en opgezette borstjes.

Zelf kun je ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling, zoals weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen, spierpijn, hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel 'kraamtranen' genoemd).

Borstvoeding

Je kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. In beide gevallen begeleidt de kraamverzorgende je hierbij.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afbouwen nachtvoedingen
  Mijn zoontje is nu 10 maanden en drinkt snachts nog gemiddeld 2x bv. Vanacht bijv werd hij vaker wakker door de harde wind en dan laat ik hem drinken om daarna weer verder te slapen.
 • Kraamhulp is geen werkster
  https://www.ad.nl/ad-werkt/kraamverzorgsters-zijn-het-zat-we-zijn-geen-h...
 • Baby 7 mnd wordt nog steeds 4/5 keer wakker in de nacht.
  Onze kleine man is morgen 7 maanden oud.
 • Baby op bed leggen
  Ons knulletje is over 2 dagen 6 maanden en ik geef nog volledige borstvoeding. Om de 3 uur, dus 4 voedingen per dag.
 • Voedingsschema 6 maanden
  Wij zijn gezegend met een goed etende jongen van ruim 6 maanden, lengte en gewicht +1 lijn. Onlangs is hij geopereerd en daarna heeft hij korte tijd slecht gegeten.