Mijn dochter wil graag op vakantie met vriendinnen en vraagt ons geld te leen hiervoor. Maar zij heeft ook al een studieschuld met extra lening en eerder hebben wij al geholpen met de aankoop van een laptop. Moet ik haar weer geld lenen?

Je gunt je dochter een leuk en onbezorgd leven, maar je wilt ook dat ze financieel zelfstandig wordt. Ze moet dus leren om ervoor te zorgen dat haar inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Bekijk samen met je dochter haar financiële situatie. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de website en de boekjes van het Nibud. Laat haar de uitgaven op een rijtje zetten. Een huishoudboekje is ook een goed hulpmiddel om een helder beeld te krijgen van alle uitgaven. Bespreek hoe zij haar budget in balans kan houden. Sparen voor grote uitgaven hoort er ook bij.

Als ze steeds geld blijft vragen, is ze niet echt onafhankelijk. Lenen zonder afbetalen is eigenlijk schenken. Daar kun je voor kiezen als je dochter zelf niet voldoende inkomsten heeft, of als je niet wilt dat ze meer tijd aan werken besteedt dan aan studeren. Je kunt het onverwacht geven als verrassing, maar je kunt ook gewoon op een vast moment een vast bedrag overmaken. Je dochter financieel ondersteunen moet natuurlijk niet ten koste gaan van je eigen huishouden of eventuele broertjes en zusjes.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afspraken over thuis wonen
  Onze oudste (20) heeft vanwege stage een jaar intern gewoond en is nu alweer een jaar thuis. Sindsdien is het voor alle partijen lastig om weer terug te gaan naar het oude.
 • dilemma laten rijden (stief)dochter
  Toen stiefdochter het rijbewijs gehaald heeft, heb ik bij mijn man aangegeven dat ik het ( na lang wikken en wegen) prima vond dat ze ook af ent toe in onze auto (welke ik voor 95% van de tijd nod
 • Help, mijn vader zet me op straat!
  Hoi, ik hoop dat er hier iemand wat advies voor ons heeft.
 • Met deze storm de weg op
  Wat zouden jullie doen? Zoon wil terug naar studentenkamer in de auto met vriendin van 21 die rijdt. Ik lees net dat de ANWB adviseert niet de weg op te gaan als t niet perse hoeft.
 • op hoofd staan
  hallo beste mensen, al eerder heb ik op dit forum n stuk geschreven over mijn dochter. onder de titel "wanhoop".