Mijn kind wordt gepest. Wat kan ik doen?

Veel kinderen vertellen thuis niet dat ze gepest worden. Ze willen hun ouders niet teleurstellen of ze zijn bang dat het pesten erger wordt als ze het aan hun ouders vertellen. Wat ze juist niet willen is dat hun vader of moeder zich met de pestkop gaat bemoeien.

Praat erover

Als je het gevoel hebt dat je kind wordt gepest, praat er dan met je kind over. Geef aan dat je ziet dat het zich anders gedraagt. Vraag of er iets gebeurd is. Neem je kind serieus. Probeer er samen achter te komen waarom je kind gepest wordt. Vertel dat pesten veel voorkomt maar dat het niet normaal is.

Contact met school

Neem contact op met de school en andere ouders. Vertel dat je kind gepest wordt. Kijk of jullie er samen iets aan kunnen doen. Veel scholen hebben speciale regels die gelden bij pesten. De leerkracht kan je hier meer over vertellen.

Zeg je kind dat je gaat proberen het pesten te stoppen, en dat je dat doet met hulp van anderen, bijvoorbeeld de school. Bespreek en oefen met je kind wat het kan doen in verschillende situaties.

Wat als je kind pest?

Is je kind niet het slachtoffer maar juist de pestkop of doet het mee aan pesten? Dan is het ook belangrijk om dit met je kind te bespreken. Ook dan is het goed om contact op te nemen met de school. Zo kun je samen bespreken wat de beste oplossing is.

Wat zijn de gevolgen van pesten?

Kinderen die regelmatig gepest worden, kunnen bang, onzeker en verlegen worden. Ze kunnen bovendien last krijgen van buikpijn, hoofdpijn en nachtmerries. Vaak hebben ze steeds minder zin om naar school te gaan. Pesten kan zelfs ernstige gevolgen hebben, zoals minder of geen zelfvertrouwen of een depressie.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Geen zin meer in BSO, aan toegeven?
  Vanmorgen was het een heel drama: 2 kinderen (6 en 8, groep 5 en groep 4) die geen zin meer hebben om in de vakantie naar de BSO te moeten, en 2 ouders die gewoon moeten werken.
 • Starten met methylfenidaat
  Mijn kind van amper 7 gaat een dezer dagen beginnen met medicatie. Het is voor mij super spannend. Ik ben op zoek naar wat geruststelling maar ook waar ik op moet letten.
 • Kindersport zonder kliekjes
  Hoi,
 • Bedreigd
  Ik ben bedreigd door mijn ex partner dat mijn nieuwe partner niet in de buurt van ons kind mag komen. Mijn expartner is onberekenbaar en heeft stemmingswisselingen en ziekelijk jaloers.
 • Cadeau voor meisje dat 6 wordt?
  Jullie hebben altijd leuke ideeën voor cadeautjes. Wie weet wat leuks voor een meisje dat 6 jaar wordt. Ik zou zeggen dingen tot EUR 20. Evt. kunnen we meer kleinere dingen geven.