Mijn zoon is gaan studeren in een andere stad, op 100 km. afstand. Hij zou pas met Kerstmis thuis komen. Intussen heb ik al 2 maanden niets van hem gehoord. Hij reageert ook niet op de e-mails die ik stuur.

Je bent benieuwd hoe hij het maakt en maakt je zorgen omdat je niets hoort. Daar heeft hij waarschijnlijk helemaal niet aan gedacht! Hij heeft zich enthousiast op zijn nieuwe leven gestort en heeft het zo druk met alle nieuwe ervaringen dat hij zijn oude thuisfront vergeet. Dat hoort bij deze nieuwe fase. Je kunt informeren bij zijn oude vrienden of zij weten hoe het met hem gaat.

Toch is hij in deze overgangsfase ook kwetsbaar. Als het niet zo gaat zoals hij zich had voorgesteld of als er iets misgaat, kan die teleurstelling hem angstig maken voor de toekomst. Misschien maakt hij moeilijk nieuwe vrienden. Misschien valt de studie tegen. Misschien valt het nieuwe zelfstandige leven hem zwaar, maar wil hij jou daar niet mee lastigvallen. Het kan zelfs zijn dat hij door de veranderingen en alle nieuwe ervaringen in de war is geraakt.

Je kunt hem bijvoorbeeld een bericht sturen waarin je zegt dat je het leuk zou vinden om zijn nieuwe omgeving te leren kennen en dat je hem daarom komt opzoeken. Ga dan ook echt op de aangekondigde datum en tijd. Is er niets aan de hand, steun hem dan in zijn zelfstandigheid, maar spreek hem ook aan op zijn verantwoordelijkheid. Hij moet regelmatig iets van zich laten horen omdat jij ongerust wordt als bericht uitblijft.

Als hij niet happy is, of een eenzame, verwaarloosde of verwarde indruk maakt, moet je zorgen dat hij hulp krijgt, bijvoorbeeld in zijn nieuwe woonplaats via studentenzorg of de huisarts, of in de oude woonplaats via de huisarts.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afspraken over thuis wonen
  Onze oudste (20) heeft vanwege stage een jaar intern gewoond en is nu alweer een jaar thuis. Sindsdien is het voor alle partijen lastig om weer terug te gaan naar het oude.
 • dilemma laten rijden (stief)dochter
  Toen stiefdochter het rijbewijs gehaald heeft, heb ik bij mijn man aangegeven dat ik het ( na lang wikken en wegen) prima vond dat ze ook af ent toe in onze auto (welke ik voor 95% van de tijd nod
 • Help, mijn vader zet me op straat!
  Hoi, ik hoop dat er hier iemand wat advies voor ons heeft.
 • Met deze storm de weg op
  Wat zouden jullie doen? Zoon wil terug naar studentenkamer in de auto met vriendin van 21 die rijdt. Ik lees net dat de ANWB adviseert niet de weg op te gaan als t niet perse hoeft.
 • op hoofd staan
  hallo beste mensen, al eerder heb ik op dit forum n stuk geschreven over mijn dochter. onder de titel "wanhoop".