Wanneer kan een peuter zelf mee eten?

Eenmaal baby af kun je beginnen met je kind te leren om zelf te eten. En je peuter wil ook niets liever dan 'ikke doen'. Maar zelf eten is een kwestie van oefenen. En dat vraagt van de kant van ouders wel een beetje geduld.

Samen aan tafel

Samen eten is gezellig en een kind leert er van. Bijvoorbeeld hoe je een boontje aan je vorkje prikt. Peuters imiteren graag wat ze anderen zien doen. Dat is de beste manier om het te leren. Vooral als je de sfeer gezellig houdt en je kind prijst voor zijn inspanningen. Soms kan het wel eens handig zijn om een kind vooruit te laten eten. Maar dan mist hij wel een belangrijk leermoment.

Kliederen

Ouders kunnen het soms moeilijk aanzien als hun peuter kliedert met eten. Hup, dan maar even snel voeren? Doe het niet, ook al is de verleiding groot. Alleen door veel te oefenen kan een peuter leren om zelf te eten. En knoeien hoort daar bij. Te lang doorgaan met voeren houdt je peuter klein. Zorg dat alles klaar is als je kind aan tafel gaat. Peuters kunnen niet zo goed wachten. Gebruik een kinderstoel waar je kind niet uit kan vallen. Kies voor bestek en servies dat is afgestemd op peuterhandjes. Om kruimels en spetters op te vangen kun je een stuk doorzichtig plastic onder de kinderstoel leggen.

Met een lepel eten

Geef je kind een compliment als het lukt om eten op de lepel te krijgen. In het begin moet je misschien nog wel eens een handje helpen. Bijvoorbeeld bij het op de lepel scheppen En ook om eten naar zijn mond te brengen. Dat is echt een hele inspanning. Voer je kind als je merkt dat hij moe wordt en zijn aandacht verliest. Verminder je hulp als je merkt dat je kind steeds handiger wordt met de lepel.

Smaak en proeven

Dat je peuter met de rest van het gezin mee gaat eten betekent niet dat hij of zij ook meteen alles lust. Kinderen moeten de kans krijgen om hun smaak te ontwikkelen. En ze moeten ook wennen aan voedsel waar je meer op moet kauwen.

  • Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef nieuw eten in een kleine portie samen met dingen die hij al lust. Vertel hoe dat nieuwe eten heet.
  • Geef je kind een complimentje als hij het proeft.
  • Mocht je kind het niet lekker vinden, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw.
  • Bedenk dat de meeste mensen dingen hebben die ze niet lusten. Of die ze hebben leren eten. Het doel voor je kind is om zijn smaak te ontwikkelen en afwisselend te leren eten, net zoals de rest van het gezin.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.