Gezondheid en bewegen

Tijdens je zwangerschap kon je de eerste bewegingen van je baby al voelen. Nu je kind geboren is, is het belangrijk dat je het stimuleert en blijft stimuleren om veel te bewegen. Door te bewegen ontwikkelen kinderen hun spieren, houding en ruimtelijk inzicht.

Motoriek

In het eerste levensjaar wordt de basis van een goede motoriek gelegd. Tijdens de eerste maanden gaat je kind steeds meer de handen en voeten bewegen. Na ongeveer drie maanden worden de bewegingen steeds vloeiender. Waarschijnlijk hoef je het hoofdje ook minder te ondersteunen. Je kind wordt steeds actiever. Je baby grijpt gericht voorwerpen vast, gebruikt beide handen en is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt.

Ruimte om te bewegen

Voor een goede motorische ontwikkeling heeft je baby letterlijk ruimte nodig. Daarom is het belangrijk dat je baby niet te vaak en niet te lang achterelkaar in een buggy, autostoel of kinderstoel zit. Dat is ook te belastend voor de rug van je baby.

Leg je baby regelmatig op de buik, bijvoorbeeld twee keer per dag. Dat stimuleert je baby om te bewegen. Leg je kind alleen op de buik als het goed wakker is en blijf erbij, want het is niet goed als je baby op de buik in slaap valt.