Opvoedtips

Opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Eigenlijk is het geheim van een goede opvoeding helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je kind vooral nodig heeft, is liefde, steun, stimulering en sturing. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens.

Hoe wil je je kind opvoeden?

Natuurlijk loopt niet altijd alles zo gemakkelijk, en zijn er soms dingen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de manier van opvoeden waar je voor kiest. Ben je voor een strenge of vrije aanpak? Kies je voor een ouderwetse opvoeding of een moderne? Wil je je kind religieus opvoeden, of spiritueel, of juist niet? Daarbij is het belangrijk dat je met je partner op één lijn zit.

Er is niet één goede manier van opvoeden. Als ouder bepaal je zelf wat je je kind wilt leren en zul je met vallen en opstaan een eigen manier van opvoeden ontwikkelen.

Warme aandacht en steun

Je geeft je kind wat het nodig heeft: zorg, warme aandacht, aanmoediging en materiële dingen als kleren, eten en een veilig huis. Je ondersteunt het en geeft het zelfvertrouwen door je positieve aanmoediging. Je steunt je kind al vanaf het moment dat het geboren wordt door contact te maken met je baby en te reageren op zijn of haar behoeften. Je troost je kind als het huilt en geeft het een schone luier als dat nodig is, je pakt het even op en wiegt het. Hierdoor krijg je een band met elkaar en raakt je kind aan je gehecht.

Aanmoediging en complimenten

Het is goed voor je kind om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Als ouder help je je kind daarbij en bied je aanmoediging en stimulans. Je geeft je kind bijvoorbeeld veel kans om te bewegen en te lopen, en je praat veel met je kind, waardoor je kind beter leert praten. Ook complimenten geven is daarbij heel belangrijk.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afbouwen nachtvoedingen
  Mijn zoontje is nu 10 maanden en drinkt snachts nog gemiddeld 2x bv. Vanacht bijv werd hij vaker wakker door de harde wind en dan laat ik hem drinken om daarna weer verder te slapen.
 • Kraamhulp is geen werkster
  https://www.ad.nl/ad-werkt/kraamverzorgsters-zijn-het-zat-we-zijn-geen-h...
 • Baby 7 mnd wordt nog steeds 4/5 keer wakker in de nacht.
  Onze kleine man is morgen 7 maanden oud.
 • Baby op bed leggen
  Ons knulletje is over 2 dagen 6 maanden en ik geef nog volledige borstvoeding. Om de 3 uur, dus 4 voedingen per dag.
 • Voedingsschema 6 maanden
  Wij zijn gezegend met een goed etende jongen van ruim 6 maanden, lengte en gewicht +1 lijn. Onlangs is hij geopereerd en daarna heeft hij korte tijd slecht gegeten.