Opvoedtips

Opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Eigenlijk is het geheim van een goede opvoeding helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je kind vooral nodig heeft, is liefde, steun, stimulering en sturing. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens.

Hoe wil je je kind opvoeden?

Natuurlijk loopt niet altijd alles zo gemakkelijk, en zijn er soms dingen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de manier van opvoeden waar je voor kiest. Ben je voor een strenge of vrije aanpak? Kies je voor een ouderwetse opvoeding of een moderne? Wil je je kind religieus opvoeden, of spiritueel, of juist niet? Daarbij is het belangrijk dat je met je partner op één lijn zit.

Er is niet één goede manier van opvoeden. Als ouder bepaal je zelf wat je je kind wilt leren en zul je met vallen en opstaan een eigen manier van opvoeden ontwikkelen.

Warme aandacht en steun

Je geeft je kind wat het nodig heeft: zorg, warme aandacht, aanmoediging en materiële dingen als kleren, eten en een veilig huis. Je ondersteunt het en geeft het zelfvertrouwen door je positieve aanmoediging. Je steunt je kind al vanaf het moment dat het geboren wordt door contact te maken met je baby en te reageren op zijn of haar behoeften. Je troost je kind als het huilt en geeft het een schone luier als dat nodig is, je pakt het even op en wiegt het. Hierdoor krijg je een band met elkaar en raakt je kind aan je gehecht.

Aanmoediging en complimenten

Het is goed voor je kind om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Als ouder help je je kind daarbij en bied je aanmoediging en stimulans. Je geeft je kind bijvoorbeeld veel kans om te bewegen en te lopen, en je praat veel met je kind, waardoor je kind beter leert praten. Ook complimenten geven is daarbij heel belangrijk.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Feestdagen
  Hoi allemaal, Wat doen jullie met de feestdagen met een baby?
 • Ritme
  Hoi, nog een verhaal/vraag
 • Nachtangst
  Benieuwd of ouders dit herkennen. We hebben een baby van 6 mnd. Overdag vrolijk en alert, geen grote slaper.
 • Geelzucht baby 5.5 week
  Hallo Ons zoontje is nu 5.5 week en ziet nog geel, vorige week is er voor het eerst bloed afgenomen om het bilirubine te bekijken.
 • Stevig ouderschap
  Heeft er iemand ervaring met Stevig Ouderschap? Meer begeleiding vanuit het CB?