Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Mijn kinderen
  Na een net niet geslaagde zelfmoordpoging woont onze zoon weer thuis (reden poging was duidelijk en medisch ook niets aan te doen).
 • Ten einde raad met 19-jarige 'Peter Pan' zoon
  Goedemorgen, Zoals de titel het zegt, ik ben ten einde raad. Ik weet niet waar te beginnen met mijn verhaal... Ik zal proberen het kort wat uit te leggen.
 • Geen sociale huur voor werkende jongeren
  Mijn oudste is inmiddels bijna 25 en staat (dus) ook al bijna 7 jaar ingeschreven bij woningnet. Hij is werkzaam in de stad waar hij geboren en getogen is, en heeft dus alles in deze stad.
 • Huishouden
  Ik ben 19 jaar, hbo student en woon nog thuis. Ik heb een bijbaan, werk daar ongeveer 13 uur per week en ik onderhoud natuurlijk nog mijn sociale contacten.
 • Kind heeft recht op aanvullende beurs
  Door omstandigheden heb ik mijn kind alleen opgevoed en ben ik de enige wettelijke ouder. Kind is net 18 en aan de studie. Ik heb gespaard om studie kind te kunnen bekostigen.