Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Slechte moeder (die niet met haar kind op reis wil)?
  Mijn dochter (20) heeft van haar grootouders van vaders kant een reisje aangeboden gekregen.
 • Bijdragen aan studie
  Wij hebben drie kinderen (net 17, bijna 16 en 11). De verwachting is dat ze alle drie gaan studeren (uni) en daarvoor op kamers moeten. Kinderen hebben geen recht op tegemoetkoming.
 • Hoeveel vakantiegeld geven aan 18 jarige?
  Zoon blijft onverwachts thuis als wij 2 weken op vakantie zijn. Onze vakantiekosten worden daardoor een stuk lager. Nu wil ik zoon een bedrag geven om de weken ook een beetje leuk door te komen.
 • Zoon met 16 (bijna 17) naar Universiteit
  Onze zoon is 16 (eind november wordt hij dan 17) als hij naar de universiteit gaat.
 • bijdrage 21+
  Zijn er hier ouders die een bijdrage aan levensonderhoud geven aan hun kinderen van 21+? En dan bedoel ik niet kinderen die nog studeren!