Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Terug naar VO
  Dag allen,
 • Dochter heeft foute vriend
  Ik zoek tips omdat mijn dochter een vriend heeft die om allerlei redenen niet goed bij haar past. Maar ze is 18, dus we hebben er niets meer over te zeggen. Ze woont overigens nog thuis.
 • Bijna....dochter gaat backpacken
  Dochter (19) vertrekt komende week voor maanden backpacken. Ze is eerder weggeweest voor een paar weken met een vriendin. Dat ging goed. Destijds had ik er weinig stress van.
 • Uitvaartverzekering
  Hoi allen,
 • Dochter 18 wil huis kopen !
  Dochter wil als ze 18 is (nu 17 bijna 18) het huis van haar grootouders kopen, die willen namelijk kleiner wonen. Wij hebben geen intresse in het huis, want wonen prima waar we nu wonen.