Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Wanhoop
  Weet niet waar ik moet beginnen en of ik dit bericht in de juiste rubriek plaats. Maar dit is mijn situatie:
 • stiefzoon van 23 met aggressiviteit
  Hallo, Ik ben echt ten einde raad hier.
 • Zoon wil stoppen met mbo opleiding
  Dit weekend heeft mijn zoon, 19, gemeld dat hij wil stoppen met zijn mbo4 opleiding. Vorige jaar vol overgave hier voor gekozen en nu valt het dus heel erg tegen.
 • Welk cadeau voor slagen eindexamen?
  Geven/gaven jullie een cadeau bij het behalen van het eindexamen? Zo ja, wat dan? bvd
 • Verjaardag zonder slingers
  Mijn lieve eerstgeborene is vandaag 20 geworden! Helaas kunnen we het niet met haar vieren omdat ze voor een half jaar in het buitenland woont, 8500 kilometer ver.