Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Hbo zo druk
  Vinden jullie ook dat jullie kinderen op het hbo het zo druk hebben in bepaalde periodes? Mijn jongste doet een hbo opleiding social work.
 • 18 jarige inwonend voor 6 maanden
  lieve mensen, Ik heb advies nodig. Over een paar dagen komt de zoon van mijn man hier inwonend, hij is 18 jaar.
 • op hoofd staan
  hallo beste mensen, al eerder heb ik op dit forum n stuk geschreven over mijn dochter. onder de titel "wanhoop".
 • Zoon administratief schrappen
  Mijn zoon van 21 heeft in januari bekend dat hij een cocaïne-verlaving had. Hij is ondertussen 4x in opvang geweest om van zijn verslaving af te geraken.
 • Mijn kinderen
  Na een net niet geslaagde zelfmoordpoging woont onze zoon weer thuis (reden poging was duidelijk en medisch ook niets aan te doen).