Schulden

Veel jongeren lenen bij vrienden of familie als ze zelf niet voldoende geld hebben. Voor één keer is dat niet zo erg, maar als het een gewoonte wordt, is je kind al snel constant aan het terugbetalen. Kopen op afbetaling, kredieten en telefoonrekeningen kunnen leiden tot hoge schulden die met rente moeten worden terugbetaald.

Schuld en aansprakelijkheid

Tot je achttiende jaar mag je alleen uitgaven doen die bij je leeftijd passen. Voor grotere uitgaven zijn de ouders verantwoordelijk. Ouders kunnen een aankoop of bestelling terugdraaien. Zodra kinderen 18 zijn, kunnen ze in principe alles zelf kopen, maar als je kind nog niet voldoende inkomen heeft, kan het geen dure spullen op afbetaling kopen of een grote lening afsluiten.

Boven de 18 jaar ben je zelf aansprakelijk voor de financiële gevolgen als je getekend hebt voor een aankoop of lening. Dat geldt ook voor aankopen via internet. Schulden komen dan altijd voor rekening van de jongere. Als ouder hoef je daar dus niet voor op te draaien.

Hoe help je schulden te voorkomen of op te lossen?

Het is lastig om prijsbewust te zijn en de verleidingen van reclame te weerstaan. Twintig procent van de jongeren geeft al het geld direct uit als het binnenkomt! Het is goed om jongeren te leren geen schulden te maken. Geef zelf het goede voorbeeld door alleen te kopen wat je kunt betalen. Praat samen over geld en over hoe je kunt zorgen dat je geen schulden krijgt.

 • Houd bij wat je inkomsten en uitgaven zijn.
 • Koop niet op afbetaling.
 • Los meteen je schuld af zodra er extra geld binnenkomt.
 • Koop alleen dingen die je echt nodig hebt en kunt betalen.
 • Schakel hulp in als dat nodig is.
 • Op de site van het Nibud lees je wat je kunt doen om (kleine) schulden aan te pakken.

Gokken

Gokken is een verslaving waardoor je geldproblemen kunt krijgen, zeker als je niet veel te besteden hebt. Als je kind een gokverslaving heeft, is het belangrijk om daar op tijd iets aan te doen.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • spel online te spelen
  Wie weet een leuke manier om iets samen te doen quiz spel via online verbinding.
 • Afspreken.. hoe opstellen..
  Tja. Hier dus een vervelende discussie in huis gehad.
 • Zoon is verliefd op een jong meisje
  Ik heb een zoon van bijna 22 die thuis woont en waar ik een goede vader zoon band mee heb. Hij kwam laatst bij mij dat hij ergens mee zat. Na wat praten kwam ik er achter wat er speelde.
 • Hoe doen jullie dat? met uitwonende kinderen?
  Ik heb met de 2 studenten afgesproken dat ze in geval van een Lockdown moeten nadenken waar ze die willen gaan doorbrengen.
 • Kind bang voor corona
  Mijn dochter van 19 is vreselijk bang voor corona. We hebben een stedentrip geboekt in juli maar een vooralsnog veilig gebied maar ze is als de dood dat het niet doorgaat.