Sparen

Als je kind al vroeg leert sparen, zal het daar later profijt van hebben. Je kunt ook zelf sparen voor je kind, bijvoorbeeld voor autorijlessen en studiekosten.

Leren sparen

Door te sparen, leert een kind te plannen met zijn uitgaven. Dat is handig voor later als je met grote en onverwachte uitgaven te maken krijgt.

Heeft je kind moeite met geld sparen, bedenk dan samen een specifiek doel om voor te sparen. Bijvoorbeeld met het spaarplan van Nibud.nl. Hiermee wordt duidelijk na hoeveel tijd je zoon of dochter het spaardoel bereikt of hoeveel nog gespaard moet worden om het spaardoel te halen.

Automatisch sparen

Als je zoon of dochter weet hoeveel het aan inkomsten(salaris, studiefinanciering, toeslagen, etc.) heeft, weet het ook hoeveel er overblijft. Blijft er niks over? Kijk dan eerst samen waar bezuinigd kan worden. Wil je dat je zoon of dochter elke maand een bedrag spaart, stel dan bij internetbankieren in dat er automatisch een bedrag naar de spaarrekening wordt overgeboekt.

Sparen voor je kind

Sommige ouders of grootouders openen een spaarrekening voor hun zoon, dochter of kleinkind. Als de spaarrekening op naam staat van je kind, dan kun je je kind op zijn 18e het eigen beheer over het spaargeld geven.

Hoe wil je sparen?

Vraag bij de bank na welke soorten spaarrekeningen er zijn. Wil je bijvoorbeeld tussentijds over het geld kunnen beschikken of maandelijks een vast bedrag sparen? Houd ook rekening met je inkomen en hoeveel je zou willen sparen (bijvoorbeeld de kinderbijslag). Vraag van tevoren of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen in het geval van een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (één van) de ouders.

Belastingvrij schenken

Je kunt je kind ook belastingvrij geld schenken. Daar zijn verschillende regelingen voor. Let wel dat je het spaargeld van een minderjarig kind moet melden bij de Belastingdienst. Kijk op Belastingdienst.nl voor meer informatie.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • spel online te spelen
  Wie weet een leuke manier om iets samen te doen quiz spel via online verbinding.
 • Afspreken.. hoe opstellen..
  Tja. Hier dus een vervelende discussie in huis gehad.
 • Zoon is verliefd op een jong meisje
  Ik heb een zoon van bijna 22 die thuis woont en waar ik een goede vader zoon band mee heb. Hij kwam laatst bij mij dat hij ergens mee zat. Na wat praten kwam ik er achter wat er speelde.
 • Hoe doen jullie dat? met uitwonende kinderen?
  Ik heb met de 2 studenten afgesproken dat ze in geval van een Lockdown moeten nadenken waar ze die willen gaan doorbrengen.
 • Kind bang voor corona
  Mijn dochter van 19 is vreselijk bang voor corona. We hebben een stedentrip geboekt in juli maar een vooralsnog veilig gebied maar ze is als de dood dat het niet doorgaat.