Verzekeringen

Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten: reisverzekeringen, een glasverzekering, een verzekering voor je huisdier, noem maar op. Welke verzekeringen je afsluit, hangt af van je persoonlijke situatie, de risico’s die je loopt en het nut van de verzekering, maar er zijn ook verplichte verzekeringen.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. De zorgverzekering verzekert je tegen ziektekosten, zoals kosten voor een ziekenhuisopname, huisartsbezoek en medicijngebruik. Mensen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming aanvragen in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag.

Aanvullende verzekering

Naast het verplichte basispakket kun je kiezen voor een aanvullende verzekering met een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of logopedie. De inhoud en premie van zo’n verzekering kan sterk verschillen per verzekeraar.

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) particulieren

Een WA-verzekering verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Ongelukjes zitten tenslotte in een klein hoekje. Ook jongeren kunnen onbedoeld dingen kapot maken of schade toebrengen. Er kan eens een ruit of een dure vaas sneuvelen bij een potje voetbal. Soms kunnen de kosten om de schade te dekken hoog oplopen en daarom is het aan te raden om voor jezelf en je kinderen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kinderen tot 27 jaar zijn, onder voorwaarden, meeverzekerd.

Verzekering voor de scooter of auto

Jongeren die een scooter of een auto hebben, zijn verplicht daar een verzekering voor af te sluiten.

Meer informatie

Kijk op Nibud.nl wat de belangrijkste verzekeringen zijn en op Zorgverzekeringslijn.nl voor informatie en advies over de zorgverzekering.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • spel online te spelen
  Wie weet een leuke manier om iets samen te doen quiz spel via online verbinding.
 • Afspreken.. hoe opstellen..
  Tja. Hier dus een vervelende discussie in huis gehad.
 • Zoon is verliefd op een jong meisje
  Ik heb een zoon van bijna 22 die thuis woont en waar ik een goede vader zoon band mee heb. Hij kwam laatst bij mij dat hij ergens mee zat. Na wat praten kwam ik er achter wat er speelde.
 • Hoe doen jullie dat? met uitwonende kinderen?
  Ik heb met de 2 studenten afgesproken dat ze in geval van een Lockdown moeten nadenken waar ze die willen gaan doorbrengen.
 • Kind bang voor corona
  Mijn dochter van 19 is vreselijk bang voor corona. We hebben een stedentrip geboekt in juli maar een vooralsnog veilig gebied maar ze is als de dood dat het niet doorgaat.