Werken

Jongeren van 18 tot 28 jaar vallen onder de werkleerplicht. Dit betekent dat je kind moet werken of moet doorstuderen na de middelbare school.

Aan het werk

Misschien wil je kind meteen na school gaan werken. Dat kan. Meestal verdien je dan iets minder dan iemand die een opleiding heeft gedaan. Iedere werkgever moet in ieder geval het minimumloon betalen plus acht procent vakantiegeld. Sommige werkgevers betalen meer, bijvoorbeeld als jongeren al werkervaring hebben.

Solliciteren

Als je kind een baan zoekt, moet het waarschijnlijk solliciteren. Dat kan lastig zijn. Niet alleen je brief en cv worden beoordeeld, maar ook je werkervaring. Jongeren die net van school komen, hebben nog niet veel werkervaring. Om aan die ervaring te komen, kunnen ze bijvoorbeeld eerst een tijdje vrijwilligerswerk doen dat met hun vakgebied te maken heeft.

Eerst werken en dan studeren?

Heeft je kind eerst een tijdje gewerkt en nu toch besloten om te gaan studeren? Dat kan ook. Alle jongeren die een voltijdstudie volgen, kunnen een basisstudiefinanciering krijgen. Dat geld is bedoeld om jongeren de kans te geven om te studeren. Als je kind een deeltijdstudie volgt of een andere opleiding, heeft het waarschijnlijk recht op een tegemoetkoming. Dat is een bedrag waar je de studie van kunt betalen. Studerende jongeren hebben meestal ook een bijbaantje.

Zwartwerken

Zwartwerken betekent dat de werkgever geen premies afdraagt en geen belasting betaalt. Je mag van de wet niet zwartwerken. Het is ook niet slim. Je kind houdt wel meer geld over, maar is niet verzekerd en kan zonder waarschuwing vooraf ontslagen worden.

Tips

 • Je kind kiest zelf een beroep of een studie. Misschien is het niet het beroep dat jij in gedachten had en misschien ben je daar teleurgesteld over. Toch is het belangrijk om jongeren hun eigen keuze te laten maken. Zo kunnen ze laten zien dat ze zelfstandig zijn. Steun je kind in die keuze.
 • Als jongeren geen zin meer hebben om door te studeren, kunnen ze voor kortere of langere tijd stoppen met de opleiding. Steun je kind daarin. Het is belangrijk dat jer kind plezier heeft in het werk of de studie.
 • Als je kind met jou wil praten over de studie of het werk, bijvoorbeeld over de werkomstandigheden of over stress op het werk, kun je uitleggen dat je altijd verder kunt leren als je dat wilt. Op die manier kan je kind eventueel nog kiezen voor een ander beroep.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Afspraken over thuis wonen
  Onze oudste (20) heeft vanwege stage een jaar intern gewoond en is nu alweer een jaar thuis. Sindsdien is het voor alle partijen lastig om weer terug te gaan naar het oude.
 • dilemma laten rijden (stief)dochter
  Toen stiefdochter het rijbewijs gehaald heeft, heb ik bij mijn man aangegeven dat ik het ( na lang wikken en wegen) prima vond dat ze ook af ent toe in onze auto (welke ik voor 95% van de tijd nod
 • Help, mijn vader zet me op straat!
  Hoi, ik hoop dat er hier iemand wat advies voor ons heeft.
 • Met deze storm de weg op
  Wat zouden jullie doen? Zoon wil terug naar studentenkamer in de auto met vriendin van 21 die rijdt. Ik lees net dat de ANWB adviseert niet de weg op te gaan als t niet perse hoeft.
 • op hoofd staan
  hallo beste mensen, al eerder heb ik op dit forum n stuk geschreven over mijn dochter. onder de titel "wanhoop".