Ouderschap

Je komt ongeacht de situatie dingen tegen waar iedere vader of moeder mee te maken krijgen. Of je nu een baby, peuter, puber in huis hebt, of ouder bent van een adoptie- of pleegkind.

Je relatie verandert

De relatie tussen jullie verandert: je gaat samen opvoeden. Je sociale leven verandert. Misschien willen jullie nog een kind of zoek je juist meer tijd voor jezelf. Als alleenstaande ouder deel je je leven vanaf nu met je kind.

Verantwoordelijkheid

Iedere ouder wil in ieder geval zijn kind beschermen. Je hebt de verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je je wel eens onzeker voelt, of je nu voor het eerst ouder bent of al een volgend kind hebt. Die onzekerheid kan in sommige situaties omslaan in een schuldgevoel. Bijvoorbeeld als je het opvoeden moeilijk kunt combineren met werk of als je in scheiding ligt.

Zorgen om je kind

Het is normaal dat je je zorgen maakt om je kind. Misschien heb jij wel extra zorgen omdat je een zorgintensief kind hebt. Of is er sprake van geldzorgen of huiselijk geweld. Je wilt in elk geval een veilig thuis voor je kind. Weet dat je er als ouder niet alleen voor staat. Je kunt op deze website een hoop informatie vinden. Heb je meer vragen? Ga dan naar de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Stomme actie puberdochter 15 jr
  Ik ben een alleenstaande moeder met een dochter van 15. Ze loop in haar gedrag en eigenlijk op alles wel een paar jaartjes vooruit. Ze ziet er ook ouder uit.
 • Jeugdzorg 3
  https://www.linkedin.com/pulse/psychiaters-en-psychologen-vertik-het-om-...
 • Talent?
  Zoonlief (nu 8) heeft van zijn vader leren schaken, gewoon omdat pa altijd ´s ochtends een schaakpuzzeltje op zijn telefoon doet.
 • Confessions of a badmom
  Hier wil ik een gezellig draadje starten waarbij iedere moeder onder de naam badmom een lachwekkende bekentenis kan doen over een slechte daad die ze haar kind(eren) ooit heeft aangedaan.
 • Zakgeld wel/niet verhogen?
  Mijn drie pubers krijgen tot ze 18 zijn 20 euro zakgeld in de maand. De oudste (20) heeft tot haar 18de nooit meer geld nodig gehad, zij kwam hier prima mee uit.