Ouderschap

Je komt ongeacht de situatie dingen tegen waar iedere vader of moeder mee te maken krijgen. Of je nu een baby, peuter, puber in huis hebt of ouder bent van een adoptie- of pleegkind.

Je relatie verandert

De relatie tussen jullie verandert: je gaat samen opvoeden. Je sociale leven verandert. Misschien willen jullie nog een kind of zoek je juist meer tijd voor jezelf. Als alleenstaande ouder deel je je leven vanaf nu met je kind.

Verantwoordelijkheid

Iedere ouder wil in ieder geval zijn kind beschermen. Je hebt de verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je je wel eens onzeker voelt, of je nu voor het eerst ouder bent of al een volgend kind hebt. Die onzekerheid kan in sommige situaties omslaan in een schuldgevoel. Bijvoorbeeld als je het opvoeden moeilijk kunt combineren met werk of als je in scheiding ligt.

Zorgen om je kind

Het is normaal dat je je zorgen maakt om je kind. Misschien heb jij wel extra zorgen omdat je een zorgintensief kind hebt. Of is er sprake van geldzorgen of huiselijk geweld. Je wilt in elk geval een veilig thuis voor je kind. Weet dat je er als ouder niet alleen voor staat. Je kunt op deze website een hoop informatie vinden. Heb je meer vragen? Ga dan naar de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Buurkinderen spelen alleen maar hier
  In tijden van thuiszitten vanwege lockdown is mijn zoontje qua spelen erg op het buurjongetje aangewezen geweest, jongetje is 2 jaar jonger.
 • Negatieve vader?
  Zojuist kwam mijn dochter die net in groep 3 zit net een weekje thuis. Een boekje met schrijfopdrachten en waar ze zelf ook in geschreven had. Ook waren er kleurplaten in het boekje ingekleurd.
 • Worden kinderen nog wel opgevoed?
  Ik zit te eten bij een restaurant op de camping. Mijn kinderen ontspannen in de kinderhoek.
 • Hun of hen?
  https://www.ad.nl/nlthuis/dappere-oscar-mailt-docenten-over-non-
 • Sint en/of kerst vieren
  Mijn kinderen zijn 13, 10 en 7. Het is het eerste jaar dat we geen sint-gelovige kinderen meer hebben. Jammer, maar mijn ervaring met de oudste twee is dat het toch nog leuk blijft.