Ouderschap

Je komt ongeacht de situatie dingen tegen waar iedere vader of moeder mee te maken krijgen. Of je nu een baby, peuter, puber in huis hebt, of ouder bent van een adoptie- of pleegkind.

Je relatie verandert

De relatie tussen jullie verandert: je gaat samen opvoeden. Je sociale leven verandert. Misschien willen jullie nog een kind of zoek je juist meer tijd voor jezelf. Als alleenstaande ouder deel je je leven vanaf nu met je kind.

Verantwoordelijkheid

Iedere ouder wil in ieder geval zijn kind beschermen. Je hebt de verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je je wel eens onzeker voelt, of je nu voor het eerst ouder bent of al een volgend kind hebt. Die onzekerheid kan in sommige situaties omslaan in een schuldgevoel. Bijvoorbeeld als je het opvoeden moeilijk kunt combineren met werk of als je in scheiding ligt.

Zorgen om je kind

Het is normaal dat je je zorgen maakt om je kind. Misschien heb jij wel extra zorgen omdat je een zorgintensief kind hebt. Of is er sprake van geldzorgen of huiselijk geweld. Je wilt in elk geval een veilig thuis voor je kind. Weet dat je er als ouder niet alleen voor staat. Je kunt op deze website een hoop informatie vinden. Heb je meer vragen? Ga dan naar het Centrum voor Jeugd en Gezin(CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Rommelen
  Hebben jullie de column van Paul al gelezen? https://www.ouders.nl/columns/lekker-rommelen Heel herkenbaar.
 • Pleegdochter in gevaar
  Ik heb een vraag. We hebben een jaar lang al een meiske nu 17.5 jaar oud in huis die thuis door stiefvader seksueel is misbruikt aldus haar verhaal en de aangiftes/politieraporten.
 • Tijd voor de volgende OO meeting
  In een ander draadje is spontaan het idee geboren om weer een meeting te organiseren. Dus hierbij open ik de inschrijving 😊
 • Wegwerp papa
  Ik ben de papa van een lieve meid van 7. Ik ben altijd bij de opvoeding betrokken geweest.
 • Totaalverbod kinderen slaan en het effect op gedrag
  Moeilijk aan te tonen natuurlijk, maar het lijkt toch wel dat zo'n totaalverbod op het slaan van kinderen (inclusief de zogenaamde pedagogische tik) een positief effect heeft op het gedrag van pube