Peuter

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd!

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Je peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

De grote, wijde wereld in

Alles is spannend voor je peuter. Je kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd, en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat je peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert je kind ook samen spelen en fantaseren en om op een potje te plassen en te poepen. Je kind wordt groot!

Je peuter krijgt een eigen willetje

Langzamerhand ga je merken dat je peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Tips en adviezen

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken. Hier lees je alles over de ontwikkeling van je peuter. Blijf je vragen houden? Neem dan contact op met het consultatiebureau bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • welke buggy raden jullie aan?
  Welke buggy raden jullie aan? Ik hoor van vrienden dat de Mclaren de buggy onder de buddy is. Maar vrij prijzig ook wel (over de 200 euro)
 • piet of sint kleding maat 86
  enig idee waar ik een pietenpak maat 86 kan kopen? onze dochter draagt 80-86 maar wat ik in winkels zie is vanaf 98 tips ? ook pietenmutsjes bijv bij hema erg groot
 • Spons in neus
  Mijn dochtertje van 3 jaar heeft een sponsje van 1 bij 2 centimeter in haar neus gestopt. Nu zijn wij voor de zekerheid naar de HAP geweest en die kon niks zien.
 • TOS / ontwikkelingsachterstand peuter
  Hallo lieve ouders, Ik ben nieuw op dit forum, ik was namelijk op zoek naar ervaringen van ouders met een kindje met TOS / een ontwikkelingsachterstand.
 • tips cadeau 11 mnd
  Op zoek naar een cadeau voor mijn dochter. 11 maanden oud is. Iets waar in ze bijv uitgedaagd kan worden..Tips?