Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Dochter 17 heeft lak aan Corona maatregelen
  Mijn dochter van 17 jaar werkt in deze coronacrisis als vakkenvuller en heeft echt lak aan alle voorschriften zoals vaker handenwassen, kleren uitdoen als je thuis komt van het werk, 1,5 mt afstand
 • Vriendin zien
  Toch nog een vraagje over corona. Had gisteren met mijn zoons een discussie over hun vriendin zien tijdens deze rare weken.
 • Irritant gedrag van 18 jarige
  Mijn dochter is 18 jaar en zit in haar laatste jaar middelbaar. Ze wil niet verder studeren en denkt eraan om nadien een job te zoeken. Ze heeft sinds vorig jaar vrienden die cohousing doen.
 • Ervaringen zeevaartschool? (Miriam Lavell?)
  Zoon (Havo afgerond, nu tussenjaar) oriënteert zich op vervolgopleiding. Een van de opties op het lijstje is de HBO opleiding Maritiem Officier. De zeevaartschool, in de volksmond.
 • Eetprobleem vriendin dochter
  Dochter vraagt mijn advies in hoe om te gaan met vriendin met eetprobleem. (opwekken braken etc)