Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin(CJG) bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Baantje dochter
  Ennn daar ben ik weer met een vraag waarvan ik graag wel wat meer meningen zou willen horen dan alleen de onze.
 • Scheerapparaat zoon 13 jaar.
  Zoon is 13 en begint een zwart vlassig snorretje te krijgen. Nu wilenl iwe een scheerapparaat voor hem kopen maar we hebben er totaal geen verstand van.
 • Opleidingtips gevraagd
  Onze dochter zit nu in 5vwo en weet nog niet precies wat ze hierna wil gaan doen. Iets met talen, dat iig.
 • Puber in bezit van drugs en heeft slechte schoolresultaten
  Mijn dochter van 17 had anderhalf jaar een vriendje. Aanvankelijk was het een brave jongen die af en toe rookte. Door zijn vrienden is hij met cannabis begonnen.
 • Dochter (16) heeft geen vriendinnen
  Ik maak me zorgen over mijn oudste dochter (16). Ze heeft nagenoeg geen vriendinnen. Daarom zie ik haar thuis alleen. Ze maakt geen ongelukkige indruk.