Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Dochter en haar vriend wonen in kraakpand
  Mijn dochter van bijna 19 heeft een vriend leren kennen. Toen ik hem de eerste keer zag, zag hij er onverzorgd uit.
 • Spullen echt nodig voor zeilkamp (16 jaar)
  Zoon gaat binnenkort een week op zeilkamp. We kregen een brief dat er allerlei spullen nodig (of handig) zijn: zeilschonen, wetsuit, zeiljack, handschoenen en geloof ik nog meer.
 • Zoon wil scooter..
  Mijn zoon van 16 jaar wil een scooter.. Nu heeft hij van mijn ouders kado gekregen dat ze een deel meebetalen! Ook wij als ouders betalen mee en hij zelf betaald een deel..
 • Kan ik mentor appen over bij vriendin in klas?
  Even een mening gevraagd of dit kan. Mijn dochter gaat naar de 3e klas en ik heb eigenlijk op de middelbare school nooit geen contact gehad met de mentor.
 • Meisje van 17 ineens kont tegen de krib
  Onze dochter van 17 is inééns in de puberteit. Althans, in de rottige variant vind ik. En ik wil thuis niet op eieren lopen, wat nu bijna het geval is.