Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Wat is er met mij aan de hand??
  Ik denk serieus dat ik niet helemaal goed in mijn hoofd geworden ben.
 • Fietsen rond middernacht?
  Mijn dochter van 14, bijna 15 heeft binnenkort een feestje. De lokatie van dit feestje is zo'n ruim 45 minuten fietsen vanaf ons huis.
 • Hoeveel geld per dag en op zoek naar werk
  Mijn zoon van 17 jaar heeft nog geen werk. Hij is geslaagd en heeft wel sollicitatiies uit staan.
 • Jong en vaak seks
  Onze dochter van bijna 16 heeft haar eerste vriendje (bijna een jaar). Vriebndje is 17, zij is ook zijn eerste vriendinnetje. Heel serieus en na 2 maanden hadden ze al (veilige) seks geloof ik.
 • Pubers en eten
  Hier in huis 3 pubers. Die eten me werkelijk arm. Maar goed. In de groei enzo. Dus de kastjes zijn hier in huis ingericht op veelvraten.