Aardbeienvlek

Sommige kinderen kunnen vlak na de geboorte een rode of blauwe vlek krijgen. Dit is een aardbeienvlek (frambozenvlek of hemangioom). Na het verschijnen kan een aardbeienvlek nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte zwelling.

Bloedvaatjes

Net als bij de ooievaarsbeet is er hier sprake van een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. De oppervlakkige zijn rood en degene die dieper in de huid liggen zijn blauw. Ongeveer 10 procent van de kinderen heeft een hemangioom.

Verloop

De meeste hemangiomen zijn voor de tiende verjaardag van een kind verdwenen. Meestal blijft een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg.

Wanneer naar de huisarts?

Het is net als op jongere leeftijd verstandig naar de huisarts te gaan als er iets bijzonders met het hemangioom is: als de vlek onrustig is of gaat ontsteken.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Normaal Pubergedrag
  Onze middelste puber, een 14-jarige zoon is ongenietbaar. Hij scheldt ons uit voor kl#%*zak, f#^* you etc
 • Logeren bij voor mij onbekende vrienden?
  Als jullie 16-jarige dochter gaat logeren bij een jouw onbekende vriend of vriendin, willen jullie dan nog het adres of tel nr van de ouders? Of is dat echt overdreven op deze leeftijd.
 • Groei - groeihormonen
  Mijn zoon is 14 jaar en heeft een botleeftijd van 15,9 jaar. Hij is 1,62 m. Zijn groeischijven zijn bijna dicht, wordt gezegd, waardoor hij nog minimaal zal groeien. Hij vindt dit een ramp.
 • Tips voor betere communicatie met dochter?
  Graag krijg ik van jullie advies over het verbeteren van de communicatie met mijn dochter. Of moet ik zeggen: opstarten van communicatie.
 • Leuk gezelschapsspel dochter
  En nu ben ik nog op zoek naar een leuk gezelschapsspel😁, wat valt bij jullie in de smaak? We willen graag een spel, niet te lang. Ik zoek echt iets leuks....