Aardbeienvlek

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Sommige kinderen kunnen vlak na de geboorte een rode of blauwe vlek krijgen. Dit is een aardbeienvlek (frambozenvlek of hemangioom). Na het verschijnen kan een aardbeienvlek nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte zwelling.

Bloedvaatjes

Net als bij de ooievaarsbeet is er hier sprake van een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. De oppervlakkige zijn rood en degene die dieper in de huid liggen zijn blauw. Ongeveer 10 procent van de kinderen heeft een hemangioom.

Verloop

De meeste hemangiomen zijn voor de tiende verjaardag van een kind verdwenen. Meestal blijft een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg.

Wanneer naar de huisarts?

Het is net als op jongere leeftijd verstandig naar de huisarts te gaan als er iets bijzonders met het hemangioom is: als de vlek onrustig is of gaat ontsteken.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • machtsstrijd
  Een tijdje geleden had in een gesprek met een coach over onze begaafde dochter die enorm veel behoefte heeft om altijd de discussie aan te gaan.
 • 3 tieners in huis
  Hallo allemaal Ik ben hier nieuw, maar zoek al een tijdje een plek waar ik met andere ouders ervaringen/frustraties/vragen kan uitwisselen en dit leek me een goeie plek.
 • Dochter ‘jat’ uit voorraadkast
  Mijn dochter van bijna 17 pakt steeds wat ze wil: mijn fiets mee naar haar werk zonder te vragen, een zak chips, koekjes, frisdrank.
 • Verveling bij pubers
  Al maanden thuis en ook nog zomervakantie; verveling onder tieners slaat toe - https://nos.nl/l/2341143
 • Ik heb m'n dochter betrapt op masturberen 😔
  Goedendag ouders Gisteravond voelde ik mij zo rot tegenover mijn dochter van net 14 Ik liep naar boven en wilde vuile theedoeken in de wasmand gooien in de badkamer .