Opvoeding en gedrag

Een puber opvoeden is anders dan een klein kind opvoeden. Een ding is zeker: opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.

Opvoeden is ook zeker geen gemakkelijke taak. Hoewel pubers daar zelf meestal anders over denken, hebben ze hun ouders nog wel hard nodig in de puberteit! Ze willen liever niet dat je je met hen bemoeit. Toch heeft je kind steun, structuur en verzorging nodig, net zo veel als jonge kinderen.

Pubergedrag

Het is normaal dat je puber zelfstandig wil worden. Pubers doen vaak precies wat ze willen en denken weinig aan anderen. Ze willen loskomen van hun ouders. Dat moet ook, want later moeten ze het ook zelf doen. Pubers vinden het moeilijk om:

 • belangrijke zaken eerst te doen;
 • doelen te stellen;
 • gevoelens in bedwang te houden;
 • goed over dingen na te denken;
 • verstandige keuzes te maken.

Als pubers harde muziek willen horen, zetten ze die ook meteen op. Ze denken er niet over na dat het al laat is. Ze kunnen bijvoorbeeld ook ineens naar een vriend gaan en vergeten dat ze jou zouden helpen. Pubers kunnen nog niet goed plannen. Ze beslissen vaak snel en zien niet goed in wat de gevolgen zijn.

Nieuwe zorgen

Als ouder krijg je met nieuwe zorgen en vraagstukken te maken wanneer je kind in de puberteit komt. Wat kun je doen wanneer je kind een eetprobleem heeft? Hoe moet je omgaan met een kind dat veel spijbelt en slechte cijfers haalt? Wat doe je als je kind afspraken niet nakomt en regels overtreedt?

Je puber is kwetsbaar. Probeer op de hoogte te blijven van wat je kind bezighoudt. Voelt je kind zich bang door het gedrag van anderen? Komt je puber in aanraking met mensen die anders denken over geloof, ras of cultuur? Praat hierover met je kind. Neem het serieus en handel als dat nodig is.

 

Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • Liefdesverdriet puber
  We hebben het allemaal meegemaakt uiteraard maar mijn dochter van bijna 15 had een jaar een vriendje en het is nu uit.Van haar kant wel,ze is nog zeer jong en wil haar nog niet binden.Ik vind het z
 • Pubergedrag?
  Hoi ik wil graag even iets kwijt. Ik heb een dochter die net 14 geworden is en ik merk gewoon zoveel verschillen tussen haar en mezelf toen ik puber was.
 • Bijbaantje hoeveel uur per week
  Ik ben zo benieuwd hoeveel uur jullie 15/16 jarigen per week besteden aan hun bijbaan (als ze die hebben). De mijne net 16 en havo5, wil rond de 8 uur.
 • Zoon 17 op Grindr
  Ik zag onlangs per toeval (zoon ging naar toilet, had z’n telefoon open staan en ik liep langs en keek. Misschien niet netjes maar nam even een blik)
 • Fout vriendje
  Hey allemaal!