Solliciteren

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Veel jongeren willen graag een bijbaantje om geld te verdienen. Dat kan door te solliciteren op een vacature of via een open sollicitatie.

Vacatures

Op het internet en in de krant staan een heleboel ‘losse vacatures’, bijvoorbeeld voor krantenbezorger, horecamedewerker en pizzakoerier. Je kind kan zelf het bedrijf bellen of een sollicitatiebrief sturen.

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie stuur je een leuke sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je graag zou willen werken, in de hoop dat ze misschien werk voor je hebben. Je kind kan ook zelf bij een bedrijf binnenstappen en vragen of ze werk hebben. Het is slim om dan je cv mee te nemen, dan kun je die zo afgeven.

Waar moet je op letten in een vacature?

In een vacature moet je kind letten op de functie-eisen en of deze overeenkomen met wat je kind kan en wil. Daarbij kun je denken aan de vereiste werkervaring, opleiding en persoonskenmerken, maar wijs je zoon of dochter er ook op dat je moet kijken naar de verdiensten, de werktijden en het aantal uren per week. Jongeren mogen niet evenveel werken als volwassenen.

Brief en cv

In de sollicitatiebrief presenteert je kind zich op een manier die aansluit bij de functie-eisen uit de vacature. Een goede sollicitatiebrief is eerlijk, origineel, volledig en beknopt. Een cv is een beknopt overzicht van wat je kind kan. Hierin staan persoonsgegevens, opleidingen, diploma’s en werkervaring overzichtelijk op een rij.

Het sollicitatiegesprek

Als je kind wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je adviseren om netjes gekleed te gaan, eerlijk te zijn en spontaan en positief over te komen. Daarbij is het verstandig om ook de sollicitatiebrief en het cv mee te nemen.

 


Contact met andere ouders

Discussies op het Ouders voor elkaar forum.
 • machtsstrijd
  Een tijdje geleden had in een gesprek met een coach over onze begaafde dochter die enorm veel behoefte heeft om altijd de discussie aan te gaan.
 • 3 tieners in huis
  Hallo allemaal Ik ben hier nieuw, maar zoek al een tijdje een plek waar ik met andere ouders ervaringen/frustraties/vragen kan uitwisselen en dit leek me een goeie plek.
 • Dochter ‘jat’ uit voorraadkast
  Mijn dochter van bijna 17 pakt steeds wat ze wil: mijn fiets mee naar haar werk zonder te vragen, een zak chips, koekjes, frisdrank.
 • Verveling bij pubers
  Al maanden thuis en ook nog zomervakantie; verveling onder tieners slaat toe - https://nos.nl/l/2341143
 • Ik heb m'n dochter betrapt op masturberen 😔
  Goedendag ouders Gisteravond voelde ik mij zo rot tegenover mijn dochter van net 14 Ik liep naar boven en wilde vuile theedoeken in de wasmand gooien in de badkamer .